11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneVenus en Jupiter goed te zien in regio Deurne; zeldzaam fenomeen pas...

Venus en Jupiter goed te zien in regio Deurne; zeldzaam fenomeen pas weer in 2040 waarneembaar

De weersomstandigheden zijn woensdagavond in de regio Deurne met een onbewolkte hemel ideaal om een zeldzaam fenomeen te kunnen waarnemen. De planeten Venus en Jupiter zijn te zien terwijl ze steeds dichter bij elkaar lijken te komen. Een bijzondere gebeurtenis die pas in 2040 opnieuw waarneembaar is.

Als je woensdagavond in Deurne en omgeving naar buiten kijkt richting het zuidwesten zie je de twee planeten fel opgelicht vlak bij elkaar staan. Dat lijkt tenminste vanaf de aarde zo maar in werkelijkheid staan Venus en Jupiter gemiddeld ongeveer 670.400.000 kilometer van elkaar. Een afstand waar je met een straaljager die voortdurend 1000 km/uur vliegt, ongeveer 77 jaar over zou doen.

Dicht bij elkaar
Omdat planeten om de zon draaien, komen ze elkaar elk jaar weer bij elkaar in de buurt. Als dan zoals nu met Venus en Jupiter de planeten langs elkaar komen en de banen van die planeten in elkaars verlengde liggen, lijkt het alsof de planeten soms heel dicht bij elkaar staan. “In heel uitzonderlijke situaties zouden ze elkaar ook nog kunnen bedekken”, zegt Milo Grootjen van ARTIS-Planetarium tegenover Editie NL.

Helderste
Venus is vanaf de aarde de dichtstbijzijnde en de helderste planeet met een erg dik wolkendek waar licht makkelijk op kan weerkaatsen waardoor die dus feller te zien is. Je kunt het zeldzame verschijnsel gewoon met het blote oog zien. Bijzonder is dat door de beweging van de planeten Jupiter tot en met vandaag de bovenste planeet is en Venus de onderste maar vanaf donderdag scheiden hun wegen weer en staat Venus bovenaan en Jupiter onderaan en komen de planeten steeds verder van elkaar te staan.

Foto: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen