13.3 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- DeurneVerbod op vuurwerk afsteken en carbidschieten tijdens jaarwisseling in Deurne

Verbod op vuurwerk afsteken en carbidschieten tijdens jaarwisseling in Deurne

Tijdens de komende jaarwisseling is het in de gemeente Deurne verboden om vuurwerk af te steken en om carbid te schieten. Met het verbod werd dinsdagavond 22 december ingestemd in de gemeenteraadsvergadering die deze keer in verband met corona voor de eerste keer helemaal digitaal verliep.

Met het verbod moet worden voorkomen dat eventuele vuurwerkslachtoffers extra druk voor de zorg opleveren. In heel Nederland is het daarom dit jaar verboden om vuurwerk af te steken. Daarnaast is er in veel gemeenten net als nu in Deurne een verbod op carbidschieten. Volgende jaren wordt in de gemeente telkens opnieuw bekeken of het carbidschieten dat jaar wel toegestaan is.

‘Laat melkbus in de schuur’
Burgemeester Hilko Mak roept de inwoners van Deurne op, zich te houden aan de regels: “Of het carbid schieten volgend jaar weer wordt toegestaan, hangt vooral af van hoe het dit jaar gaat. Door je nu aan de regels te houden, kunnen we het volgend jaar mogelijk weer op een verantwoorde manier toestaan. Laat het carbid en de melkbus daarom in de schuur en verknal het niet voor jezelf en anderen.”

Sterretjes
Het afsteken van sterretjes en knalerwten mag wel (categorie F1). Dit mag iedereen vanaf 12 jaar en ouder het hele jaar door kopen en afsteken. Het vuurwerk wordt ook wel eens kindervuurwerk genoemd maar de brandweer waarschuwt dat die naam nogal misleidend is. Het is wel het minst gevaarlijke vuurwerk maar er gebeuren toch nog regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. De brandweer adviseert om altijd een vuurwerkbril en een aansteeklont te gebruiken en om voldoende afstand te houden.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen