12.4 C
Deurne
maandag 15 juli 2024
Home- DeurneVerbouwing gemeentehuis Deurne in september van start

Verbouwing gemeentehuis Deurne in september van start

De ombouw van het gemeentehuis van Deurne tot Huis voor de Samenleving gaat in september van start. Hiervoor verhuist een groot deel van de gemeentelijke afdelingen de komende maanden tijdelijk naar de Harmoniestraat. Het gemeentehuis blijft tijdens verbouwing wel open voor bezoekers.

Voor de eerste fase van de verbouwing heeft de gemeente door middel van aanbesteding een bouwkundig aannemer, elektrotechnisch installateur en een werktuigbouwkundig installateur in de arm genomen. Deze drie aannemers zijn Bots Bouwgroep uit Deurne, Valkenaars Elektrotechniek uit Budel en Immens Installatietechniek uit St. Michielsgestel. De drie aanbestedingen zijn allemaal binnen het voorgenomen budget verlopen. Voor de aanbesteding van het interieur die inmiddels is gestart, wil de gemeente zoveel mogelijk kwalitatieve lokale ondernemers een kans te geven. De zonnepanelen worden aan het einde van het project aanbesteed.

Prettige en gastvrije omgeving
De gemeente wil met het Huis voor de Samenleving een prettige en gastvrije omgeving bieden voor de inwoners en voor de partners die ook in het gebouw zitten. Daarnaast moet het zorgen voor een betere verbinding met het centrum. Het moment van de verbouwing grijpt de gemeente aan om het gebouw ook meteen duurzaam en energieneutraal te maken. De gemeente laat weten: “Met inzet van de huidige energielasten en door gebruik te maken van subsidies kan dat zonder inzet van extra geld. Sterker nog, door de sterke daling van de energierekening is het resultaat na 40 jaar ruim één miljoen euro positief.”

Zelfvoorzienend
Er worden allerlei duurzaamheidsmaatregelen toegepast, zoals led-verlichting, HR+++ glas, isolatie van dak, gevel en vloer, warmte-koude opslag en 560 zonnepanelen op het dak, plus nog eens 1.299 zonnepanelen op andere plekken. Deze panelen komen te liggen in bijvoorbeeld een zonnepark of op een ander gebouw, zoals een sporthal. Dit omdat het dak van het gemeentehuis niet groot genoeg is voor alle zonnepanelen. Het gemeentehuis gaat helemaal van het gas af en wordt volledig zelfvoorzienend in energieverbruik.

Door deze maatregelen gaat het gemeentehuis in één klap van energielabel F naar energielabel A. Daarmee gaat Deurne nog een stap verder dan de verplichting van energielabel C in 2023. Ook past dit bij de ambitie om in 2050 helemaal energieneutraal te zijn. De gemeente wil met het duurzame gemeentehuis het goede voorbeeld geven aan inwoners, bedrijven en organisaties.

Foto’s: gemeente Deurne/Buro Bas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen