8.1 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- DeurneVereniging LuPeel krijgt 50.000 euro subsidie; lupine uit de Peel als vleesvervanger

Vereniging LuPeel krijgt 50.000 euro subsidie; lupine uit de Peel als vleesvervanger

Boer Henk Kerkers en de Vereniging LuPeel ontvingen donderdag een cheque van 50.000 euro die wethouder Tom Oomen in Deurne uitreikte namens het Stimuleringsfonds van de Metropoolregio Eindhoven. Die organisatie geeft subsidies aan initiatieven waarbij samenwerken, innovatie en versterken van de regionale economie in Zuidoost-Brabant centraal staan.

De Vereniging LuPeel krijgt het bedrag voor het project ‘LuPeel van Grond tot Mond’. Slow Food Masters, Innovatiehuis de Peel en de vereniging van zeven lupinetelers gaan samen aan de slag om een vleesvervanger te ontwikkelen met  lupinebonen, die in de Peel worden geteeld. Het is hun ambitie om de lupine als lokaal product uit de Peel op de kaart zetten: “Zoals champagne uit Frankrijk.”

Bodemvruchtbaarheid
Het nog relatief onbekende gewas lupine heeft stikstofbindende eigenschappen, waardoor geen kunstmest nodig is, en bevat hoogwaardige eiwitten voor de menselijke consumptie. Lupine zorgt voor verbetering van de bodemvruchtbaarheid en toename van de biodiversiteit. Het project LuPeel richt zich enerzijds op teelt van lupine in de Peel en anderzijds op de ontwikkeling van duurzame vleesalternatieven vanuit de lupineboon.

Toekomst
Hierbij richten de boeren zich met het project op de gehele keten van landbouwer tot consument om iedereen te overtuigen van deze meerwaarde, welke terug komt in een eerlijke prijs. De gemeente geeft aan dat alle landbouwers in de Peel in de toekomst voordeel hebben van dit project.

Soja
Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor het eten van vlees en zuivel. Vaak wordt er gekozen voor sojaproducten maar op dit moment is de EU sterk afhankelijk van import van soja wat de EU kwetsbaar maakt. Daarnaast gaat men op weg naar kringlooplandbouw, waarbij naast voedingswaarde de boer ook zorgt voor natuurwaarde en toekomstwaarde.

Tijd is rijp
In de Peel wordt de lupine centraal gesteld in dit plan. Ruim 100 jaar terug groeide hier al lupine om de bodem vruchtbaarder te maken. Door de opkomst van kunstmest verdween lupine in de Peel. Nu lijkt de tijd rijp te zijn voor de terugkeer van lupine in de Peel.

Vleesalternatieven
Vanuit de geproduceerde lupinebonen worden door Slow Food Masters in Deurne duurzame vleesalternatieven ontwikkeld met een focus op innovatieve mild-processing condities en het gebruik van de hele boon. De producten zullen zich initieel richten op burgers, worsten en ‘pulled’-producten welke niet van het dierlijke alternatief zijn te onderscheiden.

Lees ook: Lupineboeren uit de Peel bundelen krachten in LuPeel telersvereniging

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen