6.9 C
Deurne
donderdag 28 maart 2024
Home- DeurneVernielde herdenkingsbankje voor Deurnese natuurbeschermer Frans Swinkels hersteld

Vernielde herdenkingsbankje voor Deurnese natuurbeschermer Frans Swinkels hersteld

Het herdenkingsbankje voor de Deurnese natuurbeschermer Frans Swinkels dat in augustus vorig jaar werd vernield door onbekenden, is vorige week hersteld. Het heeft een nieuwe leuning gekregen met de inscriptie ter nagedachtenis aan de in 2020 overleden Swinkels.

Een voorbijganger maakte de redactie van DMG vorig jaar attent op het ontbreken van het gedeelte waar de tekst op stond, dit stuk bleek er tussenuit gezaagd te zijn.

Laffe actie
Directeur Femke Dingemans van de Brabants Milieu Federatie (BMF) waar de bank eigendom van is, reageerde ontsteld op het nieuws: “We zijn geschokt door deze laffe actie en hebben aangifte gedaan bij de politie.” Naast de vernieling van de bank, bleek toen ook dat de herdenkingsboom was afgezaagd nadat deze drie maanden ervoor ook al beklad was met graffiti.

Bevlogen natuurbeschermer
De herdenkingsbank en zomerlinde op de hoek van de Eikenlaan en het Leegveld zijn geplaatst ter nagedachtenis aan Frans Swinkels die meer dan twintig jaar werkzaam was voor de milieuorganisatie. Hij stond bekend als bevlogen natuurbeschermer die geen blad voor de mond nam en was ook vicevoorzitter van Werkgroep Behoud de Peel. Na zijn overlijden kwam er een herdenkingsbank die vorig jaar in februari werd onthuld door Dingemans van BMF en de weduwe van Frans en zijn kleinkinderen. Staatsbosbeheer plantte achter het bankje de herdenkingsboom.

Respectloos
Dingemans van de Brabantse Milieu Federatie riep na de vernieling alle partijen die betrokken zijn in de gebiedsgerichte aanpak (GGA) Vitale Peel op om de actie te veroordelen, hun lokale netwerk in te schakelen en de politie te ondersteunen bij het vinden van de dader(s). “Het is een respectloze daad die de weduwe, familieleden, kleinkinderen, vrienden en collega’s diep raakt. De plek waar zij en anderen graag samenkwamen om Frans te herdenken en van de natuur te genieten, is moedwillig vernield,” zei Femke Dingemans destijds. Het is nog steeds onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de vernieling en wat de motivatie was om heel specifiek de verwijzing naar de natuurbeschermer te verwijderen.

Watertekort
Frans Swinkels was zijn tijd ver vooruit, want in 1997 voorspelde hij al dat er in de Peel problemen zouden ontstaan waarbij een watertekort een belangrijke rol zou spelen. Swinkels heeft er in het verleden onder meer voor gezorgd dat er een zogenoemde hydrologische beschermingszone van twee kilometer rond de Groote Peel kwam waarmee de waterhuishouding op orde kan worden gehouden.

Lees ook:

Foto: Jan Timmers

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen