Op de borden waar politieke partijen hun posters op mogen plakken voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en waterschappen zijn onder meer in Griendtsveen posters geplakt die hebben geleid tot verontwaardiging bij een aantal politieke partijen. Sommige van de posters met de boodschap ‘Stem ze weg’ zijn ook over die van andere partijen geplakt.
Op de posters die naast in Griendtsveen ook hangen in Reuver en Venlo, zijn de logo’s te zien van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met een rood kruis er doorheen en de tekst ‘18+ Stemmen dus’ en de hashtag ‘Stemzeweg’. Omdat Farmers Defence Force (FDF) ook de slogan ‘Stem ze weg’ gebruikt, ging de verdenking uit naar deze organisatie als dader maar die ontkent er iets mee te maken te hebben.
Posters
“We gaan géén campagne voeren voor één partij. We gaan adviseren op welke partijen je niet moet stemmen”, meldt Farmers Defence Force. Daarvoor leveren ze ook posters en ander materiaal om op verkiezingsborden te plakken met de leus ‘Stem ze weg’, alleen deze posters lijken niet op de exemplaren die in onder meer Griendtsveen zijn aangebracht.
Zelfde slogan
Naast de campagne van FDF lijkt er nog een partij actief te zijn met dezelfde slogan via de website stemzeweg.nl. Het is niet duidelijk wie er achter dit initiatief zit dat meldt zich in te zetten ‘voor een beter Nederland’. Op de website is via een link naar stemknop.nl van elke partij beschreven waarom je er niet op zou moeten stemmen. Ook wordt gelinkt naar een website waar wordt gesteld dat de verkiezingen niet betrouwbaar zouden zijn omdat de resultaten te beïnvloeden zijn door hacking.
Plaketiquette
Het is nog niet duidelijk of er in Griendtsveen actie wordt ondernomen tegen de posters. De vraag is ook of er iets aan te doen is omdat de verkiezingsborden volgens gemeente Horst aan de Maas zijn bedoeld voor het uiten van een mening. Alleen de posters die over die van anderen heen zijn geplakt, zijn volgens een woordvoerder van de gemeente hooguit een overtreding van de ‘plaketiquette’.
Foto: Omroep P&M (op de foto de poster die werd aangetroffen in Reuver)