Om de Deurnsche Peel en Mariapeel brandveiliger te maken, is deze week gestart met de versteviging van de Soeloopkade. Door middel van extra zand en een druk verdelend doek wordt mogelijk gemaakt dat er in het geval van een calamiteit over de strook gereden kan worden door brandweer en hulpdiensten.
Dit is één van de maatregelen die wordt aanbevolen in het natuurbrandbeheersplan dat is opgesteld na de grote natuurbrand van 2020 waarbij 710 hectare hoogveennatuur in het gebied in vlammen opging. In september 2022 was het opnieuw raak, dit keer in de Mariapeel waar 41 hectare afbrandde.
Brandblusvoertuigen
Naast de versteviging van de Soeloopkade, worden er komende tijd opstel- en passeerplaatsen voor brandblusvoertuigen aangelegd op diverse locaties en worden maatregelen genomen langs de brandcompartimentgrenzen waarbij ook bomen worden verwijderd in een zogeheten brandladder. Ook kan na uitvoering van project Leegveld het beheer van de stuwen en peilen worden ingezet voor vernatting.
Calamiteitenputten
Samen met omwonenden wordt er op termijn bepaald of er specifiek rondom de percelen van buurtbewoners maatregelen moeten worden getroffen en wat inwoners zelf kunnen doen om de brandveiligheid te verbeteren. De aanleg van calamiteitenputten langs de Soeloopkade en andere locaties die nodig zijn bij de aanpak van nasmeulen, wordt nog verder onderzocht.
Aanbevelingen
Naar aanleiding van de brand in 2020 zijn onderzoeken uitgevoerd; onder andere naar de bestuurlijke samenwerking en de relatie tussen brandveiligheid en natuurbeheer. Vervolgens zijn verschillende partijen aan de slag gegaan met de aanbevelingen. Deze werden in maart 2022 gepresenteerd in een natuurbrandbeheersplan voor de Deurnsche Peel en Mariapeel.
Schapen
Voor de Deurnsche Peel zijn al enkele maatregelen uitgevoerd zoals de aanleg van compartimenteringsgrenzen die voor een groot deel al gerealiseerd zijn. Ook wordt er periodiek op strategische plaatsen brandstof verwijderd door maaien, klepelen en begrazen door schapen.
Bomen
In de Mariapeel wordt ook structureel gewerkt aan het verwijderen van brandbaar materiaal. Als gevolg van de brand van september 2022 zijn de bomen in het getroffen gebied verwijderd. Daarnaast worden de kapotte veerasters en de paden hersteld. Verdere inventarisaties zullen moeten uitwijzen welke maatregelen voor herstel en brandveiligheid nog verder nodig zijn.
Foto: Staatsbosbeheer/Lieke Verhoeven