13.7 C
Deurne
maandag 25 september 2023
Home- DeurneVervanging flitspalen gestart in regio Oost-Brabant

Vervanging flitspalen gestart in regio Oost-Brabant

Deze maand is in Oost-Brabant gestart met het vervangen van de vaste flitspalen. In totaal worden er in heel Nederland komend half jaar ongeveer 500 palen vervangen, waaronder de twee op de N270 tussen Deurne en de grens met Limburg. Naast Oost-Brabant, is er ook in Den Haag en Rotterdam begonnen met het vernieuwen van de flitsers.

“De huidige flitspalen zijn inmiddels een aantal jaren in gebruik en contractueel aan vervanging toe”, meldt het Openbaar Ministerie. Voor zover mogelijk blijven de palen staan en wordt alleen de camera  vervangen. Een deel van de huidige palen is niet geschikt voor de nieuwe camera, in die gevallen wordt de gehele paal vervangen.

‘Grootverdieners’
De twee Deurnese flitspalen behoren tot de ‘grootverdieners’ wat betreft boetes voor snelheidsovertredingen en staan ook in de lijst van meest actieve flitspalen in Nederland. Uit gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bleek dat de twee flitsers op de N270 vorig jaar tot en met 31 augustus gezamenlijk 12.240 boetes opleverden. De flitspaal richting Deurne zorgde voor 4.503 boetes, de paal in de richting Venray flitste 7.737 keer.

Bij de vervanging van de flitspalen en camera’s worden deze volgens het OM zo snel mogelijk weer in werking gebracht en worden tests uitgevoerd: “De foto’s uit de testen worden beoordeeld. Na de goedkeuring kunnen de gegevens van de overtredingen weer direct doorgestuurd worden naar het CJIB. De flitspalen staan 24 uur per dag aan.” De nieuwe camera’s hebben volgens het Openbaar Ministerie de nieuwste technieken en kunnen meerdere rijstroken tegelijk controleren.

Verkeersveiligheid
Er zijn plekken waar flitspalen komende tijd worden weggehaald, omdat daar niet meer te hard wordt gereden. Welke plekken dat zijn, wordt nog bepaald door het OM. Zo’n honderd flitspalen in Nederland veranderen van plek. “Vaste flitsers staan op locaties waar het noodzakelijk is om de verkeersveiligheid te verbeteren”, zegt het OM.

Daarom wordt het aantal flitspalen komende drie jaar uitgebreid tot 650 stuks. De meeste daarvan controleren op snelheid en door rood rijden, vijftig camera’s gaan het appen achter het stuur registreren. Daarnaast komen er meer flex-flitsers, die iedere paar maanden op een andere plek staan.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen