16.5 C
Deurne
woensdag 29 maart 2023
Home- DeurneVervoersverbod pluimveebedrijven Deurne door vogelgriep in Ysselsteyn

Vervoersverbod pluimveebedrijven Deurne door vogelgriep in Ysselsteyn

Bij een pluimveebedrijf net aan de andere kant van de provinciegrens in Ysselsteyn is vogelgriep vastgesteld bij kalkoenen. Hierdoor is in de omtrek van 10 kilometer rond het Limburgse bedrijf een vervoersverbod ingesteld dat ook pluimveehouders in de gemeente Deurne treft.

Het verbod geldt voor onder meer alle vogels en consumptie-eieren, vogelmest en een aantal restproducten. Op het bedrijf in Ysselsteyn worden vandaag ongeveer 24.000 dieren geruimd en bij twee andere pluimveebedrijven die in een straal van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Ysselsteyn liggen, worden nog eens 40.000 kalkoenen geruimd omdat daar ook personeel werkt van het besmette pluimveebedrijf. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vervoersverbod
De overige vier bedrijven in het 1 kilometer gebied hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. Deze bedrijven worden geblokkeerd, gecontroleerd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de zone van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen 8 pluimveebedrijven, deze worden ook gecontroleerd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone rond het besmette bedrijf liggen 69 andere pluimveebedrijven, hiervoor geldt per direct het vervoersverbod.

Jacht
Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Ook gelden er landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Hieronder vallen hoenderachtigen zoals kippen, watervogels en loopvogels.

‘Riskant contact’
Vanwege de besmetting op het bedrijf in Ysselsteyn wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. De NVWA kijkt hierbij of er ‘riskant contact’ heeft plaatsgevonden tussen het besmette bedrijf en andere locaties zoals bijvoorbeeld wanneer een bezoeker op een besmet bedrijf is geweest en daarna een ander bedrijf heeft bezocht. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek nog aanvullende maatregelen genomen.

Foto: Donald Trung Quoc Don

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen