11.7 C
Deurne
dinsdag 24 mei 2022
Home- DeurneVervuild slib uit kasteelgracht Deurne wordt na 4 jaar weggehaald; CDA wil...

Vervuild slib uit kasteelgracht Deurne wordt na 4 jaar weggehaald; CDA wil weten waarom nu pas

Vier jaar heeft het vervuilde slib in de kasteelgracht in Deurne gelegen maar nu pas wordt het weggehaald. Tijdens de werkzaamheden die twee weken duren en inmiddels zijn gestart, wordt een dikke laag baggerspecie weggehaald in de gracht aan het Haageind.

De baggerwerkzaamheden zouden oorspronkelijk plaatsvinden in 2018, maar omdat het slib is verontreinigd met N-EtFOSAA, oftewel N-ethylperfluoroctaan-sulfonamidoazijnzuur kon het destijds niet weggehaald worden. Dit had te maken met de toen aangescherpte normering voor de verwerking van verontreinigde stoffen (PFAS).

Duurkoop
Het CDA vraagt zich af hoe het kan dat dit nu ineens wel kan en heeft daar raadsvragen over gesteld. De fractie heeft ook twijfels over de kwaliteit waarmee het werk wordt uitgevoerd: “Met de werkzaamheden rondom de Soemeersingel hebben we gezien dat goedkoop duurkoop is gebleken.”

Laatste normen
De gemeente meldt: “Eind vorig jaar heeft de gemeente de kasteelgracht opnieuw laten onderzoeken op basis van de meest recente normen en onderzoeks- en analysemethoden. Uit dit onderzoek bleek dat de baggerspecie voldoet aan de laatste normen en nu kan worden verwerkt.”

Deurnese ondernemers
Ook wil het CDA weten of de baggerwerkzaamheden zijn aangeboden aan Deurnese ondernemers, nu blijkt dat Kurstjens BV uit Hedel het werk aan het uitvoeren is. In een eerdere motie van het CDA is opgeroepen om juist Deurnese ondernemers de kans te geven om werken in Deurne uit te voeren.

Stankoverlast
Door het vele blad dat iedere herfst in de gracht valt en de beperkte doorstroming is in de kasteelgracht een flinke laag baggerspecie ontstaan. “Daardoor is de waterkwaliteit verder afgenomen en neemt, vooral op zomerse dagen, de kans op stankoverlast en botulisme toe. Onderhoud aan de kasteelgracht is daarom noodzakelijk”, geeft de gemeente aan.

Verkeerslichten
Om de baggerspecie te kunnen overladen op vrachtwagens wordt het Haageind tijdens de werkzaamheden voor de helft afgesloten en er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst. Doorgaand verkeer wordt geadviseerd om te rijden. Voetgangers en fietsers worden ter plekke omgeleid. Het park blijft tijdens de werkzaamheden grotendeels toegankelijk voor wandelaars en bezoekers. Ook de inrit naar het Dinghuis blijft bereikbaar.

Verkeershinder
Door de werkzaamheden bij de Kasteelruïne in Deurne zal het Haageind ook op dinsdag 29 maart helemaal afgesloten zijn voor verkeer. Er wordt die dag van 8.00 tot 16.00 uur gewerkt met een kraan die niet op het terrein van de Kasteelruïne geplaatst kan worden.

Vanaf het water
De werkzaamheden worden verder zoveel mogelijk uitgevoerd vanaf het water. “Daarmee minimaliseren we de overlast voor de omgeving. Met een schuifbootje wordt de baggerspecie in de richting van het Haageind geschoven. Een mobiele kraan zal het slib vervolgens overladen op vloeistofdichte vrachtwagens waarna het naar de eindverwerker wordt getransporteerd”, meldt de gemeente.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen