7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- Deurne Carnaval voor Hornbakkers vliegt voorbij als rollercoasterrit

[VIDEO] Carnaval voor Hornbakkers vliegt voorbij als rollercoasterrit

Voor de Hornbakkers startte de carnaval afgelopen zaterdag om 11.11 uur met het goede nieuws dat ze winnaar waren geworden bij de DMG Carnavalskrakerverkiezing. Dat was voor de heren de start van hun doldwaze en enorm drukke rollercoasterrit door het Deurnese carnavalsland met de Pur & Kit in de hand.

Helaas niet in de volledige bezetting met z’n vieren omdat Drikus ziek in bed lag, maar Tinus, Ricus, Cobus compenseerden dat gebrek tijdens de optredens ruimschoots met hun tomeloze enthousiasme. Naast de Carnavalskrakerwisseltrofee, wonnen de Hornbakkers ook een Award in de vorm van een zilverkleurige microfoon, een optreden tijdens de sleuteloverdracht en de opname van een videoclip voor bij het nummer.

Spannend
“We zijn ontzettend trots op wat we samen hebben bereikt. Vooral ook omdat het echt ons eigen nummer is, zowel wat betreft muziek als tekst. Heel jammer dat Drikus het alleen digitaal heeft meegekregen via Appjes en social media”, vertellen de Hornbakkers. “Vooral carnavalszaterdag om 11.11 uur in de radiostudio van DMG was enorm spannend. We hadden bij de publiekspoll al wel gezien dat we het niet onaardig deden en hadden ook wel vertrouwen in het oordeel van de vakjury, maar je weet het natuurlijk nooit omdat de andere inzendingen ook van hoog niveau waren.”

Nadat het verlossende woord eruit was en de zingende bouwvakkers hoorden dat ze met hun Pur & Kit de DMG Carnavalskraker 2024 hadden gewonnen, ging de rollercoaster voor hen meteen van start. “We moesten na de bekendmaking in de radiostudio meteen door naar de tv-studio van DMG, waar we de videoclip hebben opgenomen. We hadden maar wat bouwvakattributen meegenomen zodat we nog een soort van ‘instrumenten’ hadden die we konden bespelen”, lachen de Hornbakkers.

Tekst gaat verder onder de videoclip.

Bomvolle Markt
Vervolgens stonden de kersverse winnaars ’s middags op een bomvolle Markt in Deurne en kregen ze tijdens de sleuteloverdracht uit handen van Fiona Wijnen-Haazen de officiële wisseltrofee, die ter nagedachtenis is opgedragen aan bedenker en initiatiefnemer Mario Wijnen. “Dat was echt een geweldig moment, middenin het carnavalsgedruis op de Markt en het publiek ging helemaal uit hun dak toen we Pur & kit speelden”, aldus de Carnavalskrakerwinnaars.

Daar hield het succes voor de Hornbakkers niet op, want zaterdagavond stond ook al een optreden op het programma tijdens ‘Naar de Klote!’ in Gastrobar Jut & Jul. “Ook daar zat de sfeer er goed in en vroegen ze meteen of we de dag erop na de optocht niet ook wilden optreden. Dus ook op zondag konden we weer in koor zingen: ‘Kamaka kaja jippie jipie jee’! Door al die optredens ging het met de ‘bouwvakinstrumenten’ trouwens wel steeds soepeler”, vertellen de Hornbakkers.

Te kort
Nu, bijna een week later nadat ze werden onthuld als winnaar van de Carnavalskraker 2024, kijken ze tevreden terug op iets dat eigenlijk als een grap begon, maar uitgroeide tot een serieus muziekproject. “We hadden nog wel langer door willen gaan tijdens de carnaval, alleen had één van de bandleden al een vakantie voor maandag gepland staan. Dan zijn alleen de zaterdag en zondag wel kort voor iets waar je zolang aan hebt gewerkt”, leggen de muzikanten uit.

Want het eerste idee voor het nummer Pur & Kit ontstond vorig jaar al in de zomervakantie toen een bepaald riedeltje alsmaar in het hoofd rondging van één van de zingende bouwvakkers, die in het dagelijks leven eigenlijk helemaal niets weten van pur, kit en plamuur. De Hornbakkers vertellen lachend: “Het is mooi om te zien dat mensen uit de bouw op ons nummer reageren met ‘eindelijk een echt bouwvakkerslied’, terwijl we nog geen baksteen kunnen leggen.”

Shotgun Shadow
Bandleden Tinus, Ricus, Cobus en Drikus zijn eigenlijk de alterego’s van muzikanten Richard Cremers, Dirk Snellen, Marco van Dijen en Martijn van Heugten. Die laatste kwam met de eerste aanzet voor een melodietje dat niet meer uit je hoofd is te krijgen, leggen de Hornbakkers uit: “ Het is een echte oorwurm en vormt de basis van het nummer. De rest ontstond eigenlijk toen we met onze band Shotgun Shadow moesten spelen bij de Vierdaagse in Nijmegen. Daar moesten we heel lang wachten en kwamen we langs een podium met allemaal Nederlandstalige artiesten en dachten we dat wij dat ook wel zouden kunnen.”

Na het optreden in Nijmegen, op de weg terug kreeg het nummer steeds meer vorm en werden er in de periode erna verschillende proefopnames gemaakt. “We hebben ook onze oude toetsenist Hanz Martens ingeschakeld om het arrangement te maken voor onder meer het stukje met de blazers tijdens ‘Kamaka kaja jippie jipie jee’! Daarna zijn we bij Dirk Joosten in Neerkant de Trypoul Studio’s ingedoken en was Pur & Kit geboren”, vertellen de muzikanten trots.

Nieuw project
Op de vraag of ze het volgend jaar weer gaan proberen als Hornbakkers, reageren de zingende bouwvakkers met een grote glimlach op hun gezicht: “We gaan in elk geval rond de bouwvak nog wat ludieks doen met Pur & Kit, maar we kunnen ook alvast een tipje van de sluier oplichten van een compleet nieuw Hornbakkers-project. Daar hebben we al een nieuw deuntje voor in een 70’s- en 80’s-stijl en qua tekst krijgt het aanknopingspunten met onze huidige track, maar ook vooral met de lokale carnaval.”

Foto’s: Josanne van der Heijden/Hornbakkers

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen