9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- Deurne Drukke dagen voor gladheidbestrijders; code geel in regio Deurne vanwege langdurige...

[VIDEO] Drukke dagen voor gladheidbestrijders; code geel in regio Deurne vanwege langdurige sneeuwval

Het KNMI heeft woensdagochtend voor heel Noord-Brabant en Limburg code geel afgegeven vanwege gladheid door langdurige sneeuwval. De waarschuwing geldt tot en met donderdagochtend.

“Vanaf het einde van de ochtend gaat het in Limburg langdurig sneeuwen, vanaf het begin de middag ook in het zuidoosten van Noord-Brabant. In de loop van komende nacht houdt het op met sneeuwen, maar blijft het nog tot en met donderdagochtend plaatselijk glad”, aldus het KNMI.

Steenzout
Weersomstandigheden die er voor zorgen dat het drukke dagen zijn voor de gladheidbestrijders. In gemeente Deurne staan van november tot april zes strooiwagens klaar om in actie te komen bij vorst, sneeuw of andere winterse neerslag.

De gemeente krijgt op dit moment regelmatig de vraag of er wel gestrooid wordt. Dat gebeurt wel degelijk, alleen zie je dat voortaan bijna niet meer. “Dit jaar strooien we met steenzout. Dat is een stukje duurzamer dan het zout dat we eerder gebruikten. Als de korrels van dit zout nat worden, worden ze doorzichtig. Daardoor is het na het strooien niet of nauwelijks zichtbaar”, aldus de gemeente.

Duurzamer
Het gebruik van steenzout is duurzamer dan vacuümzout, omdat er geen chemische bewerking van het strooisel wordt toegepast. Steenzout wordt uit een groeve gewonnen en gaat na maling op transport naar Nederland. Het zichtbare verschil tussen steenzout en vacuümzout is de korrelgrootte. Steenzout is vergelijkbaar met grof zeezout en vacuümzout is vergelijkbaar met keukenzout.

Dat verschil is ook zichtbaar bij het strooien. Vacuümzout is een wit nat mengsel dat na het strooien zichtbaar is. Bij gebruik van korrels van steenzout slaan de wegen alleen bij heel droge vorst na verloop van tijd wit uit. Voor de bestrijding van gladheid is steenzout even effectief als vacuümzout.

Extreme weersverwachting
Bij winters weer worden de belangrijkste verkeersaders in Deurne gestrooid. “Het is onmogelijk om alle wegen en fietspaden te strooien. We strooien op (hoofd)ontsluitingswegen, belangrijke fietspaden, de belangrijkste bus-routes en wegen waaraan maatschappelijke functies als scholen, verzorgingstehuizen en gemeenschapshuizen liggen”, meldt de gemeente. Op deze kaart kun je precies zien waar er wordt gestrooid in Deurne.

Over hoeveel sneeuw er vanaf woensdagmiddag in Deurne precies gaat vallen, lopen de voorspellingen nog uiteen. Het KNMI verwacht voor onze regio 1 tot 2 centimeter. In het noorden van Limburg valt 2 tot 5 centimeter en voor Zuid-Limburg wordt verwacht dat er plaatselijk 10 tot 15 centimeter sneeuw kan vallen. “Bij een extreme weersverwachting, zoals heftige sneeuwval in combinatie met aanhoudende wind en lage temperaturen, strooien we als eerste de hoofdwegen. Ook de daarnaast liggende fietspaden worden sneeuwvrij gemaakt en gestrooid. Daarna worden alle overige wegen en fietspaden van de strooiroutes geschoven en gestrooid”, aldus de gemeente.

Bekijk hieronder een videoreportage die DMG eerder maakte over de gladheidbestrijders in Deurne.

Foto’s: archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen