16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- Deurne Opnieuw grote politieoefening in centrum van Deurne

[VIDEO] Opnieuw grote politieoefening in centrum van Deurne

Net als vorige maand was de Markt in Deurne donderdag het toneel voor een grote horeca-oefening van de politie en andere hulpdiensten. Hierbij treffen agenten onder meer zo’n vijftig figuranten tegenover zich die ‘relletjes schoppen’ en wordt getraind in het herstellen van de openbare orde.

Ook burgemeester Greet Buter kwam een kijkje nemen bij de oefening en liet zich bijpraten over wat er allemaal ging gebeuren. Die training kan er volgens brigadier Jeroen Ligtvoet van de politie op bepaalde momenten best echt uitzien: “Om goed te kunnen oefenen moet het ook een stevige uitdaging zijn. Dan wil je een flinke ‘vervelende’ menigte tegenover je hebben staan om het realistisch te maken.”

Oscars
Naast de agenten en ambulancemedewerkers kwamen bij de horeca-oefening ook de zogeheten Oscars met hun begeleiders in actie. “Dat zijn speciaal getrainde honden die bij dit soort acties kunnen worden ingezet”, vertelt Ligtvoet. Ook zijn er bij de oefening onder meer mensen van de politieacademie en leerlingen van de beveiligingsopleiding van ROC Ter Aa betrokken; zij spelen mogen de rollen van de relletjesschoppers spelen.

Tekst gaat verder onder de video.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de politie-eenheden uit Deurne, Asten, Someren, Gemert, Laarbeek, Helmond deze oefening uitvoeren op de Deurnese Markt. Eind juni volgt er nog een zelfde soort training, waaraan dan opnieuw ongeveer 85 mensen deelnemen om te oefenen in verbetering van de samenwerking en efficiëntie in noodsituaties.

Scherp
De politie-eenheden in de regio Peelland hebben elk jaar ongeveer drie van dit soort grote trainingen. Ze zijn onder meer bedoeld om iedereen scherp te houden en de reactietijd en coördinatie te verbeteren: “Met dit soort oefeningen leer je van elkaar wat de ander nodig heeft in een bepaalde situatie en hoe je daarop het best en het snelst op in kunt spelen” zegt Ligtvoet.

Foto’s: Walter van Bussel/Dave van Hattem/Greet Buter

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen