8.8 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- Deurne Wies van Zuijlen is voorleeskampioen van Deurne; ‘Heel spannend maar ging...

[VIDEO] Wies van Zuijlen is voorleeskampioen van Deurne; ‘Heel spannend maar ging goed’

In het Cultuurcentrum kwamen afgelopen dinsdagochtend leerlingen van 14 basisscholen uit Deurne bij elkaar om mee te doen aan de lokale rondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Winnaar werd Wies van Zuijlen uit groep 8 van basisschool De Zonnebloem uit Liessel.

Dat ze goed kan voorlezen liet ze zaterdagochtend ook nog even zien en horen bij DMG Radio. De kersverse voorleeskampioen van Deurne was te gast bij het programma Deurne Draait Door en mocht het weerbericht op de radio voorlezen. Een koud kunstje natuurlijk voor Wies die bij de voorleeswedstrijd werd geprezen omdat ze het publiek en jury mee wist te nemen in haar verhaal en de aanhoorders niet meer losliet.

Tekst gaat verder onder de video

‘Heel spannend’
“Het was heel spannend om dat te doen. De zaal in het Cultuurcentrum zat best vol met alle klassen, ouders en opa’s en oma’s maar het ging goed”, vertelt Wies. De deelnemers aan de voorleeswedstrijd hadden thuis een stuk uit een boek gekozen om voor te lezen. “Dat kon je dan voorbereiden en op school voorlezen en daar werd dan een winnaar uitgekozen die het stuk mocht voordragen bij de lokale ronde van De Nationale Voorleeswedstrijd”, legt Wies uit.

Op het podium
Ze had gekozen voor een fragment uit het boek ‘De verschrikkelijke badmeester’ van Jozua Douglas. De jury lette bij het voorlezen op verschillende dingen zoals uitspraak, verstaanbaarheid en tempo, vertelt Wies: “Die jury zat dan achter je aan een tafel en luisterde heel goed mee. Gelukkig ging het goed maar ik vond het wel spannend en zat daardoor ook niet helemaal fijn in die stoel.”

Beker
De jury vond dat Wies het heel goed had gedaan en daarom mocht ze door naar de finale waarin ze nog een keer moest voorlezen samen met de winnaar van de andere groep. Ook daar won Wies en mocht ze zich voortaan voorleeskampioen van Deurne noemen. “Dat was heel leuk. Ik heb een roos gekregen en twee boekenbonnen en natuurlijk een beker.”

Brabant
Ze mag nu door naar de provinciale rondes van De Nationale voorleeswedstrijd op 11 maart in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Heel veel voorbereiding heeft ze daar niet meer voor nodig, legt Wies uit: “Ik ga nog wel wat oefenen maar niet te veel want anders ken je het verhaal te veel uit je hoofd en dan lees je het niet meer goed voor.”

Mocht Wies in Goirle voorleeskampioen van Brabant worden, dan mag ze door naar de landelijke rondes van De Nationale Voorleeswedstrijd en wordt ze misschien wel voorleeskampioen van Nederland.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen