18.8 C
Deurne
zondag 28 mei 2023
Home- DeurneViering van nieuw leven in Protestantse Kerk Deurne met zang en beeld

Viering van nieuw leven in Protestantse Kerk Deurne met zang en beeld

Het voorjaar is een tijd waarin je je kunt verwonderen over het nieuw leven dat ontstaat in de vorm van planten, dieren en mensen. In het project Nieuw Leven wordt dit zondag 29 mei gevierd met Gregoriaanse gezangen uit de periode rond het jaar 930 en gezangen uit de Reformatie als reactie hierop van na 1550. Daarnaast is er een presentatie genaamd Ontluikende Natuur met beelden uit het Limburgse Leudal.

Tijdens de middag zal Rennie van Windt uit Deurne een voordracht geven. De solozang van de Gregoriaanse gezangen wordt verzorgd door Wim Boerekamp uit Liessel, de stukken uit de Reformatie worden vertolkt door  Elisabeth van Windt uit Nieuwegein. De zangers worden begeleid op orgel door Sandra Donkers-Maas en Hidesato Sugiyama uit Utrecht op blokfluit. Presentatie is in handen van Gerrie Berkvens en de dia’s worden verzorgd door Hans van Hoek. Het optreden vindt zondag 29 mei plaats in de Protestantse Kerk aan de Helmondseweg 5 in Deurne en begint om 14.00 uur.

Theo Driessen
Wim Boerekamp die de Gregoriaans zang op zich neemt, begon in Someren Heide als lid van een klein jongenskoor na de oorlog in 1948 met lofgezangen. Kreeg gregoriaans op kweekscholen in Den Bosch en Eindhoven en kreeg veel invloed van Theo Driessen in Helmond met de Wardmethode. Studeerde later in Maastricht en Utrecht en Den Haag voor hogere studies met de middeleeuwse handschriften. Was aangesloten bij de internationale Pueri Cantoresbeweging en maakte vele reizen met zijn jongens en heren van Deurne ’67 in het buitenland.

Kerkdiensten
Elisabeth van Windt woont in Nieuwegein en is geestelijk verzorger. Ze werkt vanuit haar eigen praktijk en in de verpleegzorg. Bovendien als voorgangster in kerkdiensten vertrouwd met kerkmuziek. Zij zingt al van haar jonge volwassenheid klassieke en geestelijke muziek (voornamelijk in koorverband) en heeft hierin jarenlang zanglessen gevolgd.

Literair Café
Rennie van Windt was na haar studie Nederlands aan de Gemeentelijke Universiteit in Amsterdam jarenlang werkzaam in het middelbare onderwijs. Daarnaast was ze bestuurslid van het Literair Café in Deurne en later van De Kleine Phoenix. Gedurende 7 jaar had ze een wekelijkse literaire rubriek bij Omroep Deurne. Ze leidde diverse leesgroepen, en was in kerkelijk verband lector en koorlid. Ze publiceerde 2 bundels met verhalen en een aantal gedichtenbundels, waarvan de laatste met als titel * Het kostbaar gewoon.*

Aaltje Noordewier
Sandra Donkers- Maas is geboren in Deurne en komt uit een muzikaal gezin. Zij heeft vroeger pianoles gehad op de Muziekschool Aaltje Noordewier. Ze woont al 43 jaar in de parochie Neerkant en is in 2011 begonnen met orgel spelen. Ze is nu organist/dirigent bij het Dameskerkkoor van Meijel.

Japan
Hidesato Sugiyama studeerde wiskunde en blokfluit op de universiteit in Nagoya en in Utrecht en voor zijn master blokfluit op het conservatorium bij Ter Scherret. De in Japan geboren Hidesato Sugiyama geeft vaak concerten in Deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen