8.4 C
Deurne
woensdag 24 april 2024
Home- HelenaveenOud-Helenavener André Vervuurt schrijft boek over zijn geboortedorp: "Je waant je terug...

Oud-Helenavener André Vervuurt schrijft boek over zijn geboortedorp: “Je waant je terug in de tijd”

Hij woont al vanaf 1983 in Someren maar de historie van zijn geboortedorp heeft hem nooit losgelaten. André Vervuurt heeft een boek geschreven vol met verhalen en illustraties over het verleden van Helenaveen. Eind juli is het boek verkrijgbaar.

‘Helenaveen van Boven tot Koningslaan 1852 – 1900’ is de titel die Vervuurt aan zijn boekwerk heeft gegeven. Met ‘Boven’ wordt het noordelijke deel van Helenaveen bedoeld en de Koningslaan is de plek in het zuiden waar de Maatschappij Helenaveen met steun van Koning Willem III bomen en struiken kweekte. Het boek neemt je helemaal mee naar lang geleden, vertelt Vervuurt: “Je waant je tijdens het lezen van die verhalen terug in de tijd van de vervening en het leven van toen. Je ‘ziet’ de turfschepen in de kanalen en wieken voor je.”

Witte noodpastorie
De geschiedenis van de voormalige veenkolonie ‘Het Helena-Veen’ is opgetekend door schrijver en grafisch vormgever André Vervuurt. Hij werd geboren in 1958 geboren in het kostershuis, de witte noodpastorie aan de Helenastraat in Helenaveen. Ondanks zijn verhuizing naar Someren al vroeg in zijn leven, blijft hij gefascineerd door de interessante historie van zijn geboortedorp. In 1978 is hij ook één van de organisatoren van de expositie ‘Helenaveen Toen’ die in verband met het 125-jarig bestaan van Helenaveen werd gehouden.

Helena Panis
De geschiedenis van ‘Het Helena-Veen’ wordt beschreven van het prille beginjaar 1852 tot 1900. Het dorp ontstaat in 1853 als een lint van strooien hutjes langs het dan gegraven Peelkanaal en de Helenavaart richting het huidige Griendtsveen. In 1857 worden de veenkolonie en het kanaal genoemd naar Helena Panis, de echtgenote van stichter en directeur Jan van de Griendt uit Den Bosch. De veenkolonie groeit uit tot het groene dorp Helenaveen in het oosten van Brabant met een spoorwegstation bij Halte Helenaveen dat volgens Vervuurt eind negentiende eeuw het grootste goederenstation van Nederland is.

240 pagina’s
Het rijk geïllustreerde boek dat is samengesteld en vormgegeven door de oud-Helenavener, bevat ook materiaal uit het door hem in 1981 uitgegeven drukwerkje, de ‘Infogids Helenaveen’. Ook zijn boekwerk ‘In… en uit de turf getrokken’ uit 2001, de historische wandelkaarten en onder andere ‘Helenaveen in oude foto’s en ansichten’ zijn nu verwerkt in het uitgebreide naslagwerk dat 240 pagina’s telt.

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Pictures Publishers via www.picturespublishers.nl onder het kopje ‘Streekboeken’ of rechtstreeks bij de auteur André Vervuurt, door hem een email te sturen via boek@andre-vervuurt.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen