8.8 C
Deurne
vrijdag 8 december 2023
Home- DeurneVijf tiny houses op terrein ORO Rijtven voor vrijwilligers die andere bewoners...

Vijf tiny houses op terrein ORO Rijtven voor vrijwilligers die andere bewoners helpen

Op de groene en gemoedelijke locatie van ORO in Deurne worden eind 2021 vijf kleine woningen geplaatst voor vrijwilligers, waarbij een deel van de woningen verhuurd zal worden aan mensen met een licht verstandelijke beperking die als vrijwilliger willen bijdragen aan het leven van de andere bewoners van het Rijtven.

De vijf tiny houses die zijn gepland op het terrein van het Rijtven maken deel uit van het project Butterfly Effect uit Den Bosch. Deze organisatie verhuurt huisjes aan vrijwilligers en zorgverleners, die willen bijdragen aan een zorgzame gemeenschap voor jong en oud. Dit kan worden opgezet op verschillende plaatsen met hulpbehoevenden zoals organisaties met bewoners met een verstandelijke beperking maar ook bij ouderen die behoefte hebben aan een helpende hand.

Klein maar fijn
Dit gebeurt via Butterfly Effect al in verschillende vormen in Tilburg, Biezemortel, Rosmalen, Meijerijstad en nu ook binnenkort in Deurne. Oprichter Stijn van Kreij vertelt in het AD: “Ik werkte als innovatiemanager bij Cello, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar plaatsten we in 2018 de eerste kleine woningen voor vrijwilligers op het terrein. Dit was zo’n groot succes dat ik dacht dat kan op veel meer plekken een succes zijn.” Van Kreij geeft aan dat ze op zoek naar mensen die klein maar fijn willen wonen en als vrijwilliger aan de slag willen voor hun omgeving.

Kopje koffie
De mensen die in die tiny houses gaan wonen, hoeven geen arbeidscontract te tekenen. Er wordt in het plan vanuit gegaan dat de vrijwilligers minimaal twee dagdelen per week actief willen zijn voor de gemeenschap. Van Kreij denkt dat je op deze manier een gemeenschap kunt bouwen waarin mensen zich gewaardeerd voelen. Hij geeft aan dat het in kleine dingen zit zoals bij bijvoorbeeld ouderen met dementie die in een klein wereldje leven. Die kunnen volgens hem heel blij worden als er mensen zijn die hen helpen in de tuin of gewoon een kopje koffie meedrinken en wat muziek luisteren. Meer informatie over dit project vind je op de website van Butterfly Effect.

Foto: Oro Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen