13.3 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- DeurneVliegbasis 'Vredepeel' spilfunctie in NAVO luchtverdedigingsoefening

Vliegbasis ‘Vredepeel’ spilfunctie in NAVO luchtverdedigingsoefening

Verspreid over vijftien locaties in Europa en Amerika houden tientallen militaire eenheden en staven van 8 tot 26 maart een gecombineerde lucht- en raketverdedigingsoefening. Acht verschillende landen en diverse internationale hoofdkwartieren nemen aan de oefening deel.

De oefening laat zien dat NAVO-lidstaten op alle niveaus – van tactisch tot strategisch – kunnen, willen en zullen samenwerken om zich te verdedigen tegen iedere dreiging vanuit de lucht.

Combinatie
Organisatie, coördinatie en de meeste activiteiten vinden plaats op legerplaats Vredepeel, thuisbasis van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. Op Vredepeel biedt Nederland met de oefening  bevriende naties de mogelijkheid om kennis te delen, systemen te koppelen en internationale procedures voor geïntegreerde lucht- en raketverdediging te beoefenen. Luitenant-admiraal Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten Nederlands Ministerie van Defensie: “Met deze oefening laten we zien dat internationale samenwerking ook effectief kan zijn in tijdelijke en wisselende samenstelling, als professionele en gemotiveerde partijen daartoe het initiatief nemen.”

Nieuw dit jaar is de combinatie met de tweejaarlijkse NAVO-oefening ‘STAR21’ voor het strategisch niveau van het SHAPE hoofdkwartier in het Belgische Bergen. Het is uniek dat hierdoor het tactische niveau en het allerhoogste strategische niveau met elkaar kunnen trainen. De oefeningen vinden deels plaats ‘in het veld’, deels via simulatie, maar grotendeels procedureel met gebruik van papier, computer en telecommunicatie.

Foto’- Ministerie van Defensie (Michel van Geijlswijk)

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen