21.6 C
Deurne
dinsdag 23 juli 2024
Home- DeurneVMBO-leerlingen laten als ‘Peelcreators’ hun technische kwaliteiten zien

VMBO-leerlingen laten als ‘Peelcreators’ hun technische kwaliteiten zien

Leerlingen van het Hub van Doornecollege, Varendonck College en Vakcollege Helmond kunnen voortaan hun technische kwaliteiten laten zien als ‘Peelcreators’. Ze zijn bezig met bouwwerken die later deze maand op het Dutch Technology Festival te zien zijn.

Het thema waar de leerlingen dit jaar mee aan de slag gaan is ‘On Wheels’. In Deurne gebeurt dat met het bouwen van een echte foodtruck. Hierbij wordt begonnen met minimale middelen, legt Phil de Vries van het Hub van Doornecollege uit: “We zijn gestart met een platte kar die helemaal opgebouwd moet worden. Er bewegen zich heel wat specialisten rondom de truck: er is laswerk te doen, er moet geschilderd worden, meubels gemaakt worden, elektriciteit aangelegd worden, banden worden gecontroleerd. De leerlingen draaien hun hand er niet voor om. Ook moeten ze samenwerken met medeleerlingen van andere richtingen: de leerlingen van de afdeling Horeca bepalen bijvoorbeeld de eisen van het interieur.”

‘Sky is the limit’
Ook bij het Vakcollege Helmond zijn ze bezig met een bouwwerk op wielen. “We gaan een multifunctioneel, zeer duurzaam inzetbaar voertuig bouwen. Hiervoor kochten we een oude foodtruck die we helemaal strippen en opnieuw opbouwen. De leerlingen doen het werk: brainstormen, schetsen, werktekeningen maken en dan bouwen. Het wordt een voertuig met modules voor koffie, worstenbroodjes, smoothies, de sky is the limit”, vertelt teamleider Techniek, Maarten Delissen van de Helmondse school.

Escaperoom
In Asten hebben de leerlingen van het Varendonck College een idee bedacht voor een escaperoom op wielen. Ze gaan het voertuig helemaal zelf ontwerpen en bouwen. “Gefocust op de doelgroep van de hotspot (kinderen), zijn onze leerlingen het concept gaan uitdenken met als thema: sprookjes. Na een goede overdracht aan andere leerlingen begonnen zij met de ruwbouw, het bedenken van de escapespellen en het aanleggen ervan. Als afronding zorgen mijn leerlingen voor de aankleding”, vertelt Lisa Alting, docente Dienstverlenging & Producten (D&P).

Levensecht werk
Er is budget beschikbaar gesteld aan de afdelingen Techniek van de scholen; hiermee zijn de voertuigen aangeschaft. Aan de leerlingen is het nu om het voertuig om te toveren tot een eigen bedacht concept en dit ook te bouwen. “Techniek zit in alles, dat komt in dit project mooi naar voren. Leren, doen en plezier maken, dat zijn belangrijke ingrediënten, naast het zoeken van samenwerking met lokale bedrijven en met leerlingen van de afdeling Economie & Ondernemen. Het enthousiasme van leerlingen wordt verhoogd als zij met levensecht werk bezig zijn”, geven de scholen aan.

Technisch personeel
De drie middelbare scholen uit de regio werken samen, als onderdeel van het project Sterk Techniek Onderwijs Helmond-de Peel dat technisch onderwijs op de kaart wil zetten. Dat is volgens de scholen belangrijk en hard nodig omdat bedrijven in onze slimme regio nog steeds zitten te springen om technisch personeel.

High Tech Ontdekkingsroute
De producten van de leerlingen van het Hub van Doornecollege, Varendonck College en Vakcollege Helmond zijn te zien tijdens de High Tech Ontdekkingsroute 2022. De bouwwerken staan op zaterdag 11 juni van 10.00 tot 16.00 uur bij Formula Air en Van Thiel United aan de Bosscheweg 36-38 in Beek en Donk. Ook andere bedrijven in de regio zetten die zaterdag hun deuren open zodat je een kijkje kunt nemen in de hightech-keuken van verschillende ondernemingen. De High Tech Ontdekkingsroute 2022 is onderdeel van het Dutch Technology Festival dat van 15 tot en met 18 juni plaatsvindt en voorheen werd gehouden onder de naam Dutch Technology Week.

Foto – Hub van Doornecollege

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen