15.9 C
Deurne
zaterdag 27 april 2024
Home- DeurneVoedselbank Deurne-Asten-Someren veert mee met de samenleving

Voedselbank Deurne-Asten-Someren veert mee met de samenleving

Het zijn roerige economische tijden. De prijzen van energie en voeding schieten alle kanten op. Bij de Voedselbank Deurne-Asten-Someren zien ze dit terug in de toe-, en soms weer afname, van het aantal cliënten.

“Het is een golfbeweging”, legt vrijwilligerscoördinator en bestuurslid Marij Dielissen uit. “In 2022 zag je duidelijk het effect van de verhoogde prijzen. Toen steeg het aantal deelnemers met ongeveer veertig procent. Dit jaar is dat weer wat gedaald doordat mensen meer toeslagen krijgen.”

Ruim 80 pakketten per week
Op dit moment deelt de Voedselbank wekelijks 54 pakketten uit in Deurne en 30 in Asten die ook voor Somerenaren bedoeld zijn. “We denken dat eigenlijk meer mensen onze hulp nodig hebben, maar het is een grote stap voor velen om hier te komen. Ze schamen zich dat ze in deze situatie zijn beland.”

Het is de reden dat de DMG-verslaggevers deze vrijdagochtend tot maximaal 11.00 uur een kijkje mogen nemen bij de Voedselbank. Daarna komen de cliënten om hun voedselpakket op te halen en die blijven liever anoniem.

Veel van de 34 vrijwilligers die deze ochtend in touw zijn, kennen hen wel bij naam. Dat is wel zo handig, want zij verdelen de producten over de kratten die bestemd zijn voor de gezinnen. Sommige eten vegetarisch of halal. Als er allergieën bekend zijn, houden ze hiermee ook rekening.

Donateurs zijn van levensbelang
Er is volop bedrijvigheid in de grote hal op bedrijventerrein ’t Rijt waar gesorteerd en verdeeld wordt. Allerlei voedingsmiddelen gaan door de handen van de vrijwilligers. Brood, groenten, vlees, conserven, maar ook luxere producten, zoals chocolade. Apart naast de kratten staan non-food artikelen, zoals handzeep.

“We zijn afhankelijk van wat we krijgen van boeren, supermarkten, winkels en andere bedrijven. Dat kan per week verschillen, maar over het algemeen hebben we genoeg. We delen niks uit dat over de datum is. Vrijwilliger Kees houdt nauwgezet de houdbaarheidsdata bij van onze voorraad”, vertelt Dielissen.

De Voedselbank DAS, de stichting bestaat sinds 2007, drijft voor haar voortbestaan op donateurs en de drie betrokken gemeenten. “Zo’n dertig regionale bedrijven doneren etenswaren. Dat is natuurlijk heel fijn, maar men vergeet wel eens dat we ook financiële middelen nodig hebben. Bijvoorbeeld voor brandstof voor de bestelbus en stroom voor het pand”, licht Juan van den Dungen toe.

Hij is bestuurslid en verantwoordelijk voor de PR. Naast Dielissen en Van den Dungen zitten Riek van Loon, Kees Lievendag, Geert van Rijt en Ronald Scharroo in het stichtingsbestuur. De laatste in de functie van voorzitter.

Opschalen indien nodig
Om maar eens een misverstand uit de weg te helpen: cliënten van de Voedselbank zijn niet alleen mensen die moeten leven van een uitkering. “Er komen hier bijvoorbeeld ook inwoners met schulden en mensen die gewoon werken, maar toch niet rond kunnen komen.”

De verwachting van Voedselbank Nederland, waarbij Deurne-Asten-Someren is aangesloten, is dat het aantal deelnemers weer gaat stijgen. “In de Randstad is dit al merkbaar, bij ons vooralsnog niet”, zegt Van den Dungen. “Maar mocht dit nodig zijn, dan hebben wij nog capaciteit om op te schalen.”

 

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen