23.9 C
Deurne
maandag 22 juli 2024
Home- NeerkantVogelgriep in Neerkant geconstateerd; 25.000 leghennen geruimd

Vogelgriep in Neerkant geconstateerd; 25.000 leghennen geruimd

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag ongeveer 25.000 leghennen geruimd bij een opfokbedrijf in Neerkant omdat er vogelgriep is vastgesteld. In een gebied van 10 kilometer om de besmette locatie heen geldt per direct een vervoersverbod.

Het bedrijf in Neerkant ligt op de grens van de 10 kilometer zone van het eerder besmette bedrijf in Ospel en middenin de 10 kilometer zone van het bedrijf in Heythuysen. De helft van het totale 10 kilometer gebied rondom de besmette locatie in Neerkant heeft overlap met andere beperkingszones.

Ziekteverschijnselen
Binnen een zone van 1 kilometer het Neerkantse bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Binnen 3 kilometer bevinden zich nog vijf andere bedrijven met pluimvee. Ook deze worden bemonsterd op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief in de gaten gehouden. In de 10 kilometerzone liggen verder nog 83 andere pluimveebedrijven waar nu ook een vervoersverbod voor geldt.

Gevogelte
Het verbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Jachtverbod eenden
Daarnaast is het in de 10 kilometerzone verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er gelden daarnaast landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ophokplicht
Sinds 5 oktober 2022 is ook de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht.  De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA vind je meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen