18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneVolwassenen in Deurne zijn minder gaan bewegen; RIVM waarschuwt voor stijging aantal...

Volwassenen in Deurne zijn minder gaan bewegen; RIVM waarschuwt voor stijging aantal diabetesgevallen

Inwoners van Deurne bewegen niet genoeg volgens het RIVM. Van alle 18-plussers in de gemeente haalde vorig jaar maar 43,7 procent de beweegrichtlijn. Daarmee scoort Deurne een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 46,8 procent.

Ook blijkt uit de cijfers van het RIVM dat inwoners van de gemeente Deurne minder zijn gaan bewegen in de afgelopen jaren; in 2016 voldeed nog 52,3 procent aan de beweegrichtlijn, vorig jaar lag dat percentage 8,6 procent lager.

Helmond
Van de gemeenten in de regio bewegen alleen de inwoners van Helmond nog minder dan de Deurnenaren. Daar behaalde in 2022 slechts 42,8 procent de beweegrichtlijn. Gemert-Bakel doet het van de omringende gemeenten het beste met 45,6 procent, gevolgd door Peel en Maas (45,3 procent), Horst aan de Maas (44,9 procent), Asten (44,8 procent), Venray (44,7 procent) en Someren (44,5 procent).

Walsberg meest actief
Ook zijn er behoorlijke verschillen binnen de gemeente Deurne in het percentage personen dat voldoet aan de beweegrichtlijn. De inwoners van de Walsberg en de Vennen bewegen volgens het RIVM-onderzoek het meest van alle Deurnenaren. Respectievelijk 46,7 procent en 46,6 procent voldoet in die wijken aan de richtlijn. In Deurne-centrum krijgen de bewoners het minst beweging met 41,4 procent, gevolgd door inwoners van de Koolhof met 42,3 procent die voldoen aan de beweegrichtlijn.

Het RIVM adviseert volwassenen om wekelijks in totaal minimaal tweeënhalf uur matig intensief te bewegen. Voor kinderen hanteert de Gezondheidsraad een ondergrens van één uur per dag. Voldoende bewegen is volgens het RIVM belangrijk om onder meer suikerziekte en hart- en vaatklachten te voorkomen.

Diabetes
Omdat mensen steeds minder bewegen, voorspelt het RIVM dat het aantal gevallen van diabetes in Deurne van 2600 op dit moment, zal stijgen naar 2800 in 2030. Onder meer door het toenemend gebruik van de elektrische fiets haalt een groeiend aantal mensen de beweegrichtlijn niet meer, volgens het RIVM.

Foto: Pexels/DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen