In het verleden is rond de Peelvenen al veel gedaan aan het herstellen van de balans tussen water, natuur en landbouw. Toch is voor veel mensen niet precies duidelijk wat er gebeurt en waarom.
Komende tijd haalt DMG daarom samen met de gebiedspartners van Vitale Peel in een serie artikelen en videoreportages de antwoorden boven tafel door in gesprek te gaan met mensen uit de praktijk. Welke successen zijn al geboekt en wat staat ons te wachten op agrarisch gebied, duurzame energie, leefbaarheid en recreatie?
Hoogveen
Ooit bestond de Peel uit duizend vierkante kilometer moerassig hoogveen dat op de meeste plekken niet begaanbaar was. Nu kenmerken de Deurnsche Peel, Mariapeel, de Groote Peel en de zones daaromheen zich door kwetsbare natuur en een groot aantal voedselproducerende bedrijven. Daarnaast willen inwoners er fijn en veilig wonen en werken en is het bijzondere landschap in trek bij recreanten.
Uitdagingen
In de Peel leven ook zorgen. Er is gebrek aan voldoende kwalitatief goed water voor landbouw én natuur, onder andere door de droogte van de afgelopen jaren. Daarnaast vragen agrariërs zich af of er nog perspectief voor ze is. Dat zijn uitdagingen die vragen om een samenhangende aanpak, een gebiedsgerichte aanpak.
Gebiedsgerichte aanpak
Heb je prangende vragen over de gebiedsgerichte aanpak waarin overheden, inwoners en ondernemers samen leren en werken aan een toekomstbestendige en vitale Peel voor ons allemaal? Mail die dan naar vitalepeel@ggagroenblauw.nl. Dan worden jouw vragen meegenomen en zo goed mogelijk beantwoord in de serie artikelen en videoreportages die DMG samen met de gebiedspartners van Vitale Peel de komende tijd brengt.
Ook op andere manieren kunnen inwoners van de zone rond de Peelvenen meepraten en meewerken aan een vitale Peel. Meer informatie daarover vind je op ggagroenblauw.nl/vitalepeel.
Foto: Marc Bolsius