12.5 C
Deurne
zondag 1 oktober 2023
Home- DeurneVrijheidsvuur als symbool voor 75 jaar bevrijding vanuit Deurne verspreid over 11...

Vrijheidsvuur als symbool voor 75 jaar bevrijding vanuit Deurne verspreid over 11 Peelgemeenten

In het bijzijn van de burgemeesters van elf peelgemeentes werd maandagavond het jaarlijkse Vrijheidsvuur door verschillende lopersgroepen vanuit Deurne vervoerd naar de deelnemende gemeenten in de regio. De bijeenkomst bij de kasteelruïne aan het Haageind in Deurne werd geopend met een welkomstwoord van burgemeester Greet Buter.

Daarna hield Sjoerd Ewals van de Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn een toespraak en kwam de jonge veteraan Mark Maas aan het woord die onder meer werd uitgezonden naar voormalig Joegoslavië en Afghanistan.

Eindhoven
De herdenking van ‘75 jaar bevrijding Zuid-Oost Brabant’ begon eigenlijk al op zondagavond in Eindhoven waar het Vrijheidsvuur werd opgehaald en door lopers uit Deurne naar de Sint Willibrorduskerk werd gebracht.

Erehaag
Maandagavond werd het vuur in de kerk op de Markt om 18.30 uur opgehaald door lopers van de zeven Brabantse en vier Limburgse deelnemende gemeenten en naar het plein voor de kasteelruïne gebracht. De stoet werd voorafgegaan door dertien oude militaire voertuigen. Vanaf de rotonde op het Haageind ging de Firebrigade Pipes & Drums uit Gemert-Bakel aan de stoet vooraf en bij aankomst op het Haageind vormden zij een erehaag voor de fakkeldrager en de overige lopers.

Noëlle van Bussel
Bij het ontsteken van het Vrijheidsvuur werd de Eed van Trouw afgelegd door de gilden en werd het Wilhelmus gezongen en de Nederlandse vlag gehesen. De bijeenkomst werd opgefleurd met de zang van Noëlle van Bussel en muziek van de Firebrigade Pipes & Drums.

Projectgroep Death Valley de Peel organiseert sinds 2019 de manifestatie ‘75 jaar bevrijding Zuid-Oost Brabant’ die eerder plaatsvond in Asten, Geldrop-Mierlo en vorig jaar in Meijel.

Foto’s: Jos van Neerven

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen