16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneVrijwilligers De Nieuwenhof brengen jeu in het leven van bewoners, maar er...

Vrijwilligers De Nieuwenhof brengen jeu in het leven van bewoners, maar er dreigt een tekort

Laten we één ding vooropstellen: de vrijwilligers van woonzorgcentrum De Nieuwenhof in Deurne zijn niet van plan ermee te stoppen. Maar de realiteit is dat velen van hen op leeftijd zijn en wellicht over enkele jaren niet meer in staat om anderen te helpen.

Mensen ophalen van hun kamer, kerstversiering aanbrengen, koffie en thee schenken, samen wandelen, een middagje kienen; het is een greep uit de activiteiten die vrijwilligers van het verzorgingstehuis doen. “Zonder deze mensen zouden veel van deze bezigheden niet doorgaan”, vertelt vrijwilligerscoördinator Jeanette Gruijters.

Nieuwe aanwas
Zo ver wil de Zorgboog, waar De Nieuwenhof onder valt, het echter niet laten komen. Daarom is de organisatie nu hard op zoek naar nieuwe aanwas. “Gepensioneerden komen hier graag een handje helpen, maar ook statushouders die tijdens hun vrijwilligerswerk de taal leren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Wie een hart heeft voor hulpbehoevende ouderen kan zich hier op allerlei manieren inzetten. Net als de 78-jarige Truus van der Heijden en Piet van Dam al tientallen jaren doen. “Ik ben gewoon begonnen en het bevalt me nog steeds heel goed”, vat Truus haar vrijwilligersloopbaan samen.

Truus hoort bij het meubilair
Rond haar vijftigste, toen de kinderen de deur uit waren, had ze meer tijd te besteden. Haar zus werkte al als vrijwilliger bij De Nieuwenhof en zei: ‘Is dat iets voor jou?’ Sindsdien brengt ze drankjes rond bij evenementen en regelt ze de prijsjes voor het kienen.

“Ik heb ook een tijd bewoners opgehaald en weer teruggebracht naar hun kamer, maar dat is nu te zwaar voor mij.” Bijna iedere week is ze te vinden in De Driesprong, de centrale ruimte waar de meeste activiteiten georganiseerd worden. “Bewoners zeggen soms: ‘Ben de alweer hier? Ge kunt hier ook een kamer nemen.’”

Piet de klusjesman
Dat geldt ook voor Piet die minimaal drie keer per week de vogels in de volière buiten verzorgt. Hij is ook degene die het podium opbouwt als er muzikanten komen optreden en zorgt voor seizoens- en feestdagendecoratie. Hij is handig, dus mensen weten hem te vinden. “Bij klusjes bellen we Piet”, zegt coördinator Jeanette lachend.

Piet helpt al zo’n zeventien jaar. Hij is begonnen na het overlijden van zijn vrouw. “Anders zat ik toch maar alleen thuis op de bank.” Maar hij heeft nog een andere motivatie: “Mijn moeder woonde hier de laatste vijftien jaar van haar leven. Toen zag ik wat al die vrijwilligers deden. Nu wil ik iets terugdoen.”

Niet vrijblijvend
Er zijn geen verplichtingen of vaste werktijden, maar het werk is ook niet geheel vrijblijvend, licht Jeanette toe. “Als je zegt dat je komt, wordt er op je gerekend. Evenementen kunnen bijvoorbeeld niet doorgaan als er niet genoeg mensen zijn om de bewoners op te halen en terug te brengen naar hun kamer.”

Bovendien zorgt het tekort aan zorgpersoneel dat er meer vrijwilligers nodig zijn. Er is nu bijvoorbeeld geen tijd voor een medewerker om nog even een bakje koffie te drinken met een bewoner, terwijl hier door de toenemende eenzaamheid wel behoefte aan is.

‘Loop een keertje mee’
“We kunnen allerlei mensen gebruiken, van tuin- tot wandelvrijwilliger. Als iemand zich aanmeldt, dan kijken we samen naar wat diegene leuk vindt en waar die goed in is. Sommigen willen bijvoorbeeld liever niet met demente mensen werken, terwijl anderen dit juist goed ligt.”

Een tip van ervaren vrijwilligers Piet en Truus: “Kom gewoon een keertje meelopen. Kijk wat hier allemaal te doen is en hoe het je bevalt.” De twee zelf denken nog niet aan stoppen, daarvoor vinden ze het veel te leuk. “Zo lang het kan, gaan we door.”

Wie interesse heeft in vrijwilligerswerk bij De Nieuwenhof kan contact opnemen met de coördinator per mail: jeanette.gruijters@zorgboog.nl.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen