8.9 C
Deurne
zaterdag 27 april 2024
Home- DeurneVrijwilligers trekken stekker uit project Kijk Uit Deurne dat oogje in het...

Vrijwilligers trekken stekker uit project Kijk Uit Deurne dat oogje in het zeil houdt tijdens uitgaansavonden

Er is een einde gekomen aan het burgerinitiatief Kijk Uit Deurne dat een oogje in het zeil hield tijdens uitgaansavonden en bij evenementen. De weinige vrijwilligers die nog over waren, hebben er vorige week definitief de stekker uitgetrokken.

“Het is echt heel jammer dat het zo moet lopen maar we zijn nog maar met drie mannen en één vrouw over, dat is gewoon te weinig”, vertelt Wim Boumans. Hij is één van de laatst overgebleven vrijwilligers van Kijk Uit Deurne.

Roemeense bende
Een groep van oorspronkelijk dertien buurtbewoners begon in 2014 met toezichthouden op zaterdagavonden in tweetallen. Met het project dat samen met de politie werd uitgevoerd, werden vernielingen voorkomen en jongeren die beschonken of stoned waren naar huis of de ambulance gebracht. Ook hebben de leden van Kijk Uit iemand voor de trein vandaan gehaald en een sleutelrol gespeeld bij de arrestatie van de Roemeense bende die het gemunt had op bejaarde pinners.

‘Daar doe je het voor’
“Heftige dingen, maar daar bleek wel het belang van ons initiatief uit”, zegt Bouwmans. Hij heeft zelf nog getuigd in de zaak tegen de Roemeense criminelen waardoor één van de daders 8 jaar achter de tralies verdween. “Daar doe je het voor; om de samenleving een stukje veiliger te maken en daar je bijdrage aan te leveren. Je merkte ook dat mensen ons werk waardeerden. Zelfs de uitgaande dorpsjeugd had respect voor ons en kwam ons aan het eind van de avond bedanken.”

Evenementen
Het burgerinitiatief dat startte als Kijk Uit Zeilberg breidde in 2018 haar werkgebied uit tot heel Deurne en hield toezicht bij uitgaansgelegenheden maar ook evenementen zoals kermissen, 9Zero en de Walhalla Zomerfeesten. Ondanks het succes bleek de aanwas van nieuwe vrijwilligers een uitdaging. Van een vaste bezetting op zaterdagavond was al een tijdje geen sprake meer, vertelt Bouwmans: “We hebben met de dorpsraad, gemeente en andere organisaties overlegd maar dat heeft helaas weinig opgeleverd. Onlangs hebben er nog wel eens mensen op proef een avondje meegelopen maar de meesten zien het toch als een behoorlijke belasting om van 22.00 uur ’s avonds tot 04.00 uur in de nacht vrijwillig rondes te lopen.”

Korte lijntjes
Ook het jaarlijkse horeca-overleg tussen ondernemers en politie samen met Kijk Uit vond op een gegeven moment niet meer plaats en de samenwerking tussen verschillende partijen verwaterde. “Voorheen hadden we nauw contact met de wijkagent en de agenten op straat. We hadden korte lijntjes met hen en overlegde met de politie voor we begonnen met onze surveillance, maar door beleid van bovenaf bij de politie is dat nu allemaal verdwenen”, vertelt Wim Bouwmans.

Veilig gevoel
Hij legt uit dat het rechtstreekse contact een belangrijk onderdeel is dat nu ontbreekt: “We hadden een direct telefoonnummer dat gebeld kon worden als escalatie dreigde. Dat gaf een veilig gevoel voor de vrijwilligers en daarmee konden we er voor zorgen dat er binnen enkele minuten een politieauto ter plaatse was. Maar dat nummer ging uit de lucht waardoor we niet meer die snelle backup hadden. Er is nog een periode geweest dat we naar een rechtstreeks nummer konden bellen van Politie Deurne-Asten-Someren maar de laatste periode waren wij van Kijk uit Deurne weer net als de gewone burger aangewezen op het noodnummer 112.”

Minimale bezetting
In juni 2019 luidde de overgebleven vrijwilligers al de noodklok omdat er te weinig mensen waren om de activiteiten voort te zetten waardoor er tot nu slechts een wekelijks minimale wisselende bezetting was. “Met zo’n klein aantal mensen is het gewoon niet te doen. Niet alleen wat betreft de bezetting maar ook als het gaat om de veiligheid van de vrijwilligers. Zonder het vangnet van direct contact en samenwerking met de politie is het gewoon te gevaarlijk, dat moet je niet willen”, legt Bouwmans uit.

Burgerparticipatie
Teleurgesteld vertelt hij dat van wat ooit een mooi voorbeeld was van geslaagde burgerparticipatie, nu nog maar weinig over is. “Burgerparticipatie is iets dat niet alleen een mooie term op papier moet zijn. Daarbij moet er ook participatie komen van instanties die de initiatiefnemers helpen. Als er burgers zijn die zoiets aanpakken, omarm dat dan ook als gemeente of dorpsraad. Die hadden best een meer verbindende rol kunnen vervullen om Kijk Uit Deurne in stand te houden. Want wat is er nou mooier dan preventief te kunnen optreden met hulp van mensen uit het dorp?”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen