-1.8 C
Deurne
zaterdag 10 december 2022
Home- DeurneVuurwerkverbod tijdens jaarwisseling in Deurne; carbidschieten buiten bebouwde kom mag wel

Vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling in Deurne; carbidschieten buiten bebouwde kom mag wel

Bij de komende jaarwisseling is er net als vorig jaar in Deurne een algeheel vuurwerkverbod. Ook is carbidschieten binnen de bebouwde kom opnieuw niet toegestaan, maar buiten de bebouwde kom mag het wel.

In Twente en het noorden van het land is het carbidschieten al vele jaren een traditie en mag het bijna overal buiten de bebouwde kom. Maar in steeds meer gemeenten in de rest van Nederland wordt ook het schieten met de melkbussen helemaal verboden. Zoals in bepaalde gemeenten in Midden-Brabant en nog dichterbij, in buurgemeente Helmond waar dit jaar opnieuw een streep is gezet door het carbidschieten.

Overlast
De gemeente Deurne vraagt wel om bij het carbid afsteken, de coronaregels in acht te nemen en om geen carbidresten achter te laten. Ook mogen er geen gevaarlijke situaties voor mens of dier ontstaan en mag er geen schade of overlast worden veroorzaakt door het carbidschieten. Bij overlast kan er worden gehandhaafd door politie of boa’s. Vorig jaar was er in Deurne nog een algeheel verbod op carbidschieten en riep toen nog burgemeester Hilko Mak de inwoners op om dat jaar een keer de melkbus in de schuur te laten.

Ongelukken
Nu vuurwerk afsteken al voor het tweede jaar op een rij verboden is, groeit de vraag naar carbid en melkbussen snel zodat er toch nog geknald kan worden met oud en nieuw. Daarmee stijgt tegelijkertijd ook het aantal ongelukken tijdens het carbidschieten waarbij vooral onervaren carbidschieters brand- en oogwonden, gehoorschade of botbreuken oplopen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen