17.4 C
Deurne
woensdag 26 juni 2024
Home- VlierdenWandeling voor senioren over Vlierdense Landgoed Hoeve Ruth

Wandeling voor senioren over Vlierdense Landgoed Hoeve Ruth

Landgoed en Natuurbegraafplaats Hoeve Ruth is een plek tussen Vlierden en Liessel met veel natuur en historie. Reden voor IVN Helmond om op woensdag 29 mei een wandeling te maken door het natuurgebied in de buurt van het dal van de Astense Aa.

“Het is een fascinerende plek. Niet alleen door de verscheidenheid van het landschap waarin we duidelijk het reliëf en de overgangen van de hogere zandruggen naar het beekdal zien. Maar ook door de rijke cultuurhistorie die teruggaat tot ver in de middeleeuwen”, zeggen de leden van IVN Helmond.

Historie
De wandeling gaat door het voormalig productiebos dat is veranderd in een dynamisch bos met een ven, met heide en een grote diversiteit aan flora en fauna. De deelnemers worden tijdens het lopen begeleid door gids en ecoloog Tom van Duuren die het gebied kent als zijn broekzak. Tijdens de wandeling kan in een ongedwongen sfeer kennis worden gemaakt met het landgoed, de natuur, de geschiedenis en de natuurbegraafplaats.

De historie van Hoeve Ruth en de de watermolen Ruth die er heel vroeger in de Astense Aa stond, gaat vele honderden jaren terug. Vlakbij het bruggetje dat nu vanuit de Ruthsedreef en de Vorstsedreef naar de Berken leidt, was de plek waar de molen al voor 1252 zou zijn gebouwd. Dit is gebleken uit onderzoek na een onbedoelde vernieling van de archeologische restanten in 2011. Hieruit werd afgeleid dat de boerderij ook van vóór die tijd dateert.

In 1325 werden door de hertog van Brabant de definitieve grenzen vastgesteld van de gemeente Vlierden, waarbij een van de grenspunten ‘de moelen geheyten Rieth’, oftewel de watermolen van de Hoeve Ruth was.

Landmijn
In het bos tegenover Hoeve Ruth zijn vlak na de bevrijding van Zuid-Nederland, op 11 oktober 1944, vier jongens in de leeftijd van tien tot twintig jaar met paard en wagen op een landmijn gereden. Drie jongens verongelukten, waaronder twee ooms van de huidige familie Swinkels. De vierde jongen mankeerde wonderwel niets.

Op de plek van het ongeluk is nog steeds het kruis zichtbaar dat herinnert aan de tragische gebeurtenis. Het verleden en de natuurrijke omgeving van deze plek waren in het jaar 2000 aanleiding om een vergunning aan te vragen voor het oprichten van een familiebegraafplaats voor de familie Swinkels, die geboren en getogen was in dit gebied.

Na een langdurig traject van veertien jaar werd de begraafplaats een feit en kon vader Martinus Marinus Swinkels (1931-1994) worden herbegraven. Op 17 juli 2014 overleed moeder Antonia Martina (Tonny) Swinkels-Isbouts (1935-2014) en ook zij vond haar laatste rustplaats op de familiebegraafplaats.

Natuurbegraven
Na afloop van de uitvaart gaven veel mensen aan interesse te hebben om op deze bijzondere plek in de natuur te worden begraven. Dat leidde tot de aanvraag voor het oprichten van Natuurbegraafplaats Hoeve Ruth. In het najaar van 2019 werd er groen licht gegeven om op deze historische plek een natuurbegraafplaats te vestigen en in het voorjaar van 2020 vonden de eerste begravingen plaats.

Bij het natuurbegraven gaat het graf helemaal op in de natuur en maakt zo deel uit van de eeuwige kringloop van het bestaan. Alleen een gegraveerde boomschijf markeert de plek van het graf.

De wandeling van IVN Helmond op woensdag 29 mei is voornamelijk bedoeld voor senioren, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom om deel te nemen aan de gratis activiteit die ongeveer twee uur duurt. De deelnemers starten om 10.00 uur bij ’t Veldhuys aan de Hazeldonkseweg 24 in Vlierden. Hier kan na afloop van de wandeling ook worden nagepraat onder het genot van kopje koffie of thee.

Foto: Natuurbegraafplaats Hoeve Ruth

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen