12.1 C
Deurne
maandag 5 juni 2023
Home- DeurneWarmste oudjaar ooit in Deurne; harde wind kan gevaarlijk zijn bij vuurwerk...

Warmste oudjaar ooit in Deurne; harde wind kan gevaarlijk zijn bij vuurwerk afsteken

De thermometer liep zaterdagmiddag in Deurne op naar 16 graden waarmee het vandaag de warmste oudejaarsdag aller tijden is geworden. Ook vanavond loopt de temperatuur maar een paar graden terug en zal het rond de jaarwisseling ongeveer 13 graden zijn.

Er staat wel een stevige wind die gevaar kan opleveren bij het afsteken van vuurwerk. In Rotterdam is vanwege de harde wind de nationale vuurwerkshow afgelast. De show in Amsterdam werd al eerder geannuleerd en is nu verplaatst naar 2 januari. Verder gaan er ook in Hilversum, Den Haag, Zoetermeer en Apeldoorn vuurwerkshows niet door.

110 miljoen euro
De verwachting is dat er ondanks de stevige wind dit jaar flink wat vuurwerk de lucht in zal gaan aangezien er voor een recordbedrag van 110 miljoen euro aan vuurwerk in Nederland is verkocht. Dit heeft voor ongeveer 10 procent te maken met de inflatie waardoor het vuurwerk duurder is geworden maar er is volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) ook gewoon meer vuurwerk verkocht.

Winderig weer
Bij het afsteken van vuurwerk tijdens winderig weer is het belangrijk dat je het
bovenwinds afsteekt zodat het vuurwerk niet in je ogen of haren waait. Ook andere omstanders moeten aan de kant staan van waar de wind vandaan komt. Om te voorkomen dat kleine fonteinen of flessen met vuurpeilen omwaaien, wordt geadviseerd om ze bijvoorbeeld met twee bakstenen vast te zetten. Verder moet publiek op minimaal 8 meter afstand staan en is het raadzaam om een vuurwerkbril te dragen en een aansteeklont te gebruiken.

De brandweer adviseert ook om de afsteekinstructies goed te lezen, geen brandbare kleding en geen kleding met capuchon te dragen. Ook heeft de brandweer als tips: scherp blijven, niet teveel alcohol te drinken en op mens en dier letten.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen