24.1 C
Deurne
woensdag 1 mei 2024
Home- DeurneWateroverlast in regio Deurne; kelders en stallen lopen onder en weilanden overstromen

Wateroverlast in regio Deurne; kelders en stallen lopen onder en weilanden overstromen

Geen witte Kerst dit jaar, maar kletsnatte feestdagen. Voor sommige mensen in de regio Deurne zelfs letterlijk. Want die zaten op eerste en tweede kerstdag niet voor een diner aan tafel, maar stonden hun kelder leeg te pompen.

De sloten en beken staan ook in onze regio helemaal vol en de bodem is vanwege de vele regenval verzadigd en kan niks meer opnemen. Dat zorgt er voor dat het grondwaterpeil op sommige plekken zo hoog is dat het water kelders van woningen en bedrijven binnendringt. Ook een kerstwandeling in het Zandbos of een andere bosrijke omgeving, leverde de wandelaars afgelopen dagen vaak natte voeten op.

Watersysteem zit vol
Waterschap Aa en Maas meldt dat ze ondanks de kerstdagen voortdurend in de weer zijn geweest om zoveel mogelijk overlast te voorkomen. “We zijn met man en macht aan het werk, maar overlast is helaas niet overal te voorkomen. Het watersysteem zit echter zo vol, dat dat helaas niet overal lukt”, aldus het waterschap.

Ondanks het hoge water is er volgens Aa en Maas op dit moment geen sprake van een acuut veiligheidsrisico: “Maar we krijgen wel veel meldingen van ondergelopen kelders, kruipruimtes en straten die blank staan of toiletten waar het water omhoog komt. We begrijpen dat dit heel vervelend is. Dit wordt veroorzaakt door de extreme neerslag die valt.” Tijdens de kerstdagen was het onder meer raak in Ysselsteyn, waar een kippenstal onder water liep. Ook in Gemert en Lieshout moest de brandweer in actie komen om ondergelopen woningen, stallen en straten leeg te pompen.

‘Kunnen niet meer doen’
“Helaas kunnen wij niet meer doen dan we al doen; namelijk het zorgen van afvoeren van water waar dat nog wel kan of het daarheen sturen waar het zo min mogelijk overlast veroorzaakt. We houden onze pompen en gemalen nauwlettend in de gaten. Krooshekken en duikers worden extra gecontroleerd”, zegt het waterschap.

Er wordt op dit moment in samenwerking met Rijkswaterstaat ook extra water afgevoerd via de Zuid-Willemsvaart. Bij de dijken worden uit voorzorg de afsluiters en dijkdoorgangen dichtgezet. Op sommige plekken worden noodmaatregelen getroffen om het water af te voeren en worden extra pompen of big bags ingezet.

Daarnaast is de waterberging Starkriet in het Aa-dal tussen Someren en Helmond sinds vrijdag actief en is het waterbergingsgebied Ham-Havelte ten zuiden van Veghel gisteren ingezet. “Dit om de kern van Veghel te beschermen tegen natte voeten. Onze andere waterbergingsgebieden zijn gereed om ingezet te worden als dat echt noodzakelijk wordt. Gezien de aanhoudende neerslagverwachtingen, houden we deze troefkaarten zolang mogelijk achter de hand”, meldt waterschap Aa en Maas.

Schademeldingen
Vrijdag wordt opnieuw veel regen verwacht. Daarom blijft het waterschap de komende periode dag en nacht paraat om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Mensen te maken krijgen met wateroverlast of schade hebben door het hoge water, kunnen contact opnemen met verschillende instanties, afhankelijk van de situatie.

Al er geen acuut gevaar is en je hebt schade aan je woning of bedrijf, is het bedoeling dat je zelf actie onderneemt of een gespecialiseerd bedrijf belt. Eventuele schade kun je in de meeste gevallen verhalen bij je verzekering. Is er sprake van overlast in de openbare ruimte, zoals ondergelopen wegen door een verstopte riolering of losliggende putdeksels, bel dan met de gemeente Deurne op 0493-38 77 11. Alleen bij acuut gevaar of een levensbedreigende situatie mag worden gebeld met 112, dit om overbelasting van het alarmnummer te voorkomen.

Foto’s: Harrie Grijseels/Marinus Biemans/Dory Verberne/Greet Buter

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen