10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneVuurwerk afsteken in Deurne; wat er deze jaarwisseling wel en niet mag

Vuurwerk afsteken in Deurne; wat er deze jaarwisseling wel en niet mag

Nog een paar dagen en de jaarwisseling van 2023 naar 2024 wordt gevierd. Voor wie houdt van vuurwerk afsteken misschien wel het hoogtepunt van het jaar. Maar wat mag er nou wel en niet? En wanneer kun je in Deurne vuurwerk kopen en mag je het afsteken?

De gemeente roept wat betreft het gebruik van vuurwerk op om in elk geval voorzichtig te zijn: “Oud en nieuw moet voor iedereen een feestelijk en veilig feest zijn. Hou daarom rekening met elkaar, met (huis)dieren en de natuur. Samen zijn we verantwoordelijk voor een gezellige en veilige jaarwisseling.”

31 december
Het afsteken van vuurwerk mag alleen op 31 december 2023 van 18.00 uur tot 1 januari 2024 om 02.00 uur. Steek je vuurwerk af buiten deze tijden, dan kun je een (taak)straf of boete krijgen. Ook wordt je vuurwerk in beslag genomen.

Je kunt dit jaar op drie dagen oudejaarsvuurwerk kopen. Dit zijn: donderdag 28 december, vrijdag 29 december en zaterdag 30 december. Omdat 31 december dit jaar op een zondag valt, geldt dit niet als verkoopdag.

F1 en F2
Tijdens de jaarwisseling mag je vuurwerk afsteken van categorie F1, zoals sterretjes en knalerwten. Ook vuurwerk uit de categorie F2 is toegestaan, dit zijn bijvoorbeeld cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes. Categorie 1-vuurwerk mag overigens het hele jaar door worden afgestoken, zolang het geen overlast veroorzaakt.

Vuurwerk uit de categorie F3 en F4 is verboden. Dit zijn bijvoorbeeld knalvuurwerk, Chinese matten, losse vuurpijlen, Romeinse kaarsen en babypijltjes. Op de verpakking van het vuurwerk kun je zien onder welke categorie het valt.

Carbidschieten
In Deurne is carbidschieten alleen buiten de bebouwde kom toegestaan. De gemeente vraagt wel om hierbij rekening te houden met anderen: “Laat in verband met de veiligheid geen carbidresten achter. Bij overlast worden politie of boa’s ingeschakeld.”

De gemeente neemt ook een aantal maatregelen om vuurwerkschade te voorkomen. In de laatste week van dit jaar worden glasbakken en textielcontainers afgesloten en worden prullenbakken tijdelijk weggehaald. In de eerste week van januari worden ze weer teruggehangen en worden de glasbakken en textielcontainers weer opengemaakt. “Wij vragen je hiermee rekening te houden als je je glas en/of textiel wilt wegbrengen. Bewaar het thuis tot de glasbakken en textielcontainers weer te gebruiken zijn. Zet het afval niet tegen de glasbak of textielcontainer aan, om schade en overlast te voorkomen”, aldus de gemeente.

Daarnaast worden vanaf woensdagmiddag 27 december de parkeerautomaten en de Deurnepaslezers afgeschermd. Een parkeerkaartje kopen kan dan niet en ook het belparkeren staat uit. In verband met de afschaffing van betaald parkeren vanaf 1 januari 2024, worden de automaten en parkeersystemen in het nieuwe jaar niet meer in gebruik gesteld.

Overlast melden
Mensen die overlast ervaren van vuurwerk, zoals geluidsoverlast of een onveilig gevoel, kunnen dit melden via de pagina Vuurwerkoverlast van de gemeente. “Samen met de politie zorgen wij ervoor dat de overlast, schade en letsel door vuurwerk beperkt wordt. Zie je vandalisme, onveilig gedrag, het gooien van vuurwerk naar mens of dier of het veroorzaken van schade? Bel dan direct de politie op 0900–8844”, aldus de gemeente.

Die geeft ook een aantal tips voor bij het afsteken van vuurwerk:

 • Lees de gebruiksaanwijzing.
 • Draag een vuurwerkbril, ook als omstander.
 • Neem voldoende afstand, ook als omstander. Minstens 8 tot 15 meter.
 • Gebruik een aansteeklont.
 • Let op je kleding, ook als omstander: geen capuchon, geen licht ontvlambare materialen, geen openstaande laarzen of zakken.
 • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat.
 • Let op de windrichting.
 • Steek geen vuurwerk af vanuit je hand.
 • Steel altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
 • Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan.
 • Let op omstanders (mens en dier).
 • Gebruik oordoppen om uw gehoor te beschermen.
 • Laat niet-afgegaan vuurwerk niet op straat liggen; maak het onschadelijk door het in water te dompelen en ruim de resten op.
 • Wees matig met alcoholgebruik voordat je vuurwerk gaat afsteken, dan blijft je scherp.

Foto: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen