7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneWaterschap Aa en Maas vraagt boeren om liever geen greppels te graven

Waterschap Aa en Maas vraagt boeren om liever geen greppels te graven

Omdat er eindelijk een droge periode in zicht is, maken veel boeren zich in de gemeente Deurne op dit moment klaar om het land op te gaan. Hierbij worden vaak greppels gegraven om de laatste plassen snel van de akkers af te krijgen. Waterschap Aa en Maas waarschuwt boeren om hier voorzichtig mee om te gaan omdat slootkanten hierdoor in kunnen zakken.

“We zien in de praktijk dat boeren greppels graven richting de sloot om dit proces te versnellen. Wij vragen om hier zeer terughoudend mee te zijn en om de greppels zorgvuldig dicht te maken zodra dat kan”, aldus het waterschap.

Het watersysteem is volgens Aa en Maas nog steeds helemaal verzadigd. “Als gevolg daarvan zien we op verschillende plekken in ons gebied afzakkingen van taluds aan de slootkanten bij percelen. Het graven van greppels richting de al zwakke taluds, vergroot de kans op verdere afzakking met inspoeling van grond als gevolg. De greppels leveren gevaar op voor onze medewerkers wanneer zij aan de slag gaan met materieel langs de sloot voor beheer en onderhoud”, meldt Aa en Maas.

Door de greppels is er volgens het waterschap ook meer kans dat er ongewenste stoffen in het water terechtkomen. Boeren die al greppels hebben gegraven, wordt gevraagd om die zo snel mogelijk weer dicht te maken zodat de slootkant veilig en stabiel blijft.

Foto: waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen