8.5 C
Deurne
woensdag 21 februari 2024
Home- DeurneWaterschap Aa en Maas zet cabaretier Marcel Stevens in bij aanpak van...

Waterschap Aa en Maas zet cabaretier Marcel Stevens in bij aanpak van ‘vet probleem’

Met de feestdagen achter de rug is het voor waterschap Aa en Maas meestal meteen flink aanpoten vanwege de grote hoeveelheden oliebollen- en frituurvet die mensen nog steeds door de wc spoelen. Hierdoor slibt niet alleen de riolering in en bij huizen dicht, maar raken ook de rioolgemalen, pompen en zuiveringen van het waterschap verstopt.

Om aandacht te vragen voor het probleem heeft Aa en Maas de Helmondse cabaretier Marcel Stevens ingeschakeld, die vorig jaar ook verteller was bij de uitvoering van het Peelsprookje in Deurne. Bij het toneelstuk wist de van Petazzie mi Skruwsaus bekende Helmonder ervoor te zorgen dat het publiek aan zijn lippen hing.

Tekst gaat verder onder de video.

‘Vet probleem’
Nu heeft waterschap Aa en Maas de kunsten van Stevens ingezet bij een ludieke videoboodschap waarin hij vertelt over een ‘vet probleem’. In het vrolijke liedje zingt de cabaretier: ‘Dus houd je aan het protocol. Alleen poep, plas en papier mag door het riool.’ In 2019 ging een video van Marcel Stevens viraal, waarin hij op dezelfde manier onder begeleiding van een ukelele een liedje over de typische Helmonder zong met onder meer de tekst: ‘As ge zouwe durgat, kriede ginne frikandel’.

Tekst gaat verder onder de video.

Vies en intensief klusje
Door de komische bijdrage van Stevens lijkt het misschien allemaal niet zo ernstig, toch is het volgens waterschap Aa en Maas een groot probleem: “De kosten aan mankracht en materieel om dit schoon te maken lopen jaarlijks hoog op. Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen. Dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn vier man, één zuigwagen en één spuitwagen twee dagen bezig om het vet te verwijderen.”

Het gaat dus om aardig wat euro’s, zegt het waterschap: “Geld dat de gemeenschap moet betalen. Jaarlijks besteden gemeentes en waterschappen miljoenen euro’s aan het repareren van kapotte pompen en het schoonmaken van riolen.”

Daarom roept Aa en Maas op om frituurvet terug in de verpakking of in een leeg melkpak te gieten en in te leveren bij de gele containers. Deze staan bij supermarkten, scholen, sportclubs en kinderboerderijen. Je mag de pak met vet eventueel ook weggooien in de container voor het restafval.

In Deurne vind je de gele containers voor vet en olie op de volgende adressen:

  • Voetbalvereniging ZSV – Kranenmortelweg 6A in Deurne
  • Milieustraat gemeente Deurne – Indumastraat 3 in Deurne
  • Basisschool Tijluilenspiegel – Schutsboom 14 in Deurne
  • Albert Heijn/Jan Linders – Helmondseweg 65A in Deurne
  • Albert Heijn/Jan Linders – Oude Molen 2 in Liessel
  • Diepvriesspecialist van Rijsingen – Milhezerweg 19 in Deurne
  • Attent supermarkt – Keulsebaan 6b in Neerkant
  • Korfbalvereniging DOT Vlierden – Hogezijdeweg 118 in Vlierden

Lees ook: [VIDEO] Publiek hangt aan lippen van verteller Marcel Stevens bij interactief Peelsprookje in Deurne

Foto: Still video waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen