17.7 C
Deurne
donderdag 2 mei 2024
Home- DeurneWaterschap zet bijzonder middel in om Japanse duizendknoop terug te dringen in...

Waterschap zet bijzonder middel in om Japanse duizendknoop terug te dringen in Milheeze

Om exotische plantengroei tegen te gaan, wordt in Milheeze door waterschap Aa en Maas een bijzonder middel ingezet. De bedoeling is om met ‘levende grasmaaiers’ plaagsoorten zoals de Japanse duizendknoop en reuze berenklauw terug te dringen.

“Samen met de gemeente Gemert-Bakel zijn we bij de Snelleloop in Milheeze gestart om schapen een stuk te laten begrazen langs de beek”, meldt het waterschap.

Biodiversiteit
De inzet van deze levende grazers is volgens Aa en Maas hoog nodig: “Geven we de natuur vrij spel, dan raken sloten en beken verstopt, dijken verzwakt en neemt de waterkwaliteit af door het verlies van biodiversiteit. We moeten de natuur dus een handje helpen. We besteden veel geld aan het bestrijden én voorkomen van overlast door plaagsoorten.”

Deze komen ons land vaak binnen als sierplant voor in de tuin of als vijver- of aquariumplant. Het waterschap vraagt daarom dringend om snoeiafval van deze soorten en aquariumplanten nooit weg te gooien in de natuur: “Gooi ze bij het restafval, dus niet eens in de groenbak.”

Invasieve exoten
Een deel van de plaagsoorten hoort niet in de Nederlandse natuur thuis. Het zijn zogeheten invasieve exoten, ofwel soorten uit andere delen van de wereld die zich in Nederland erg welkom voelen vanwege de relatief zachte Nederlandse winters en omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben.

“De grootste probleemsoorten die we in ons werkgebied zien, zijn de Aziatische duizendknopen (Japanse, Sachalinse of Boheemse duizendknoop), de reuzenberenklauw (uit de Kaukasus), de grote waternavel (uit Noord- en Zuid-Amerika) en niet te vergeten de watercrassula (uit Australië en Nieuw-Zeeland)”, aldus het waterschap.

Lees ook: Horrorplant in tuin van Arie en Monique: varkens als laatste redmiddel – Omroep Brabant

Foto: waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen