12.3 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneWebinair voor ouderen in kader van 'Maand Senioren en Veiligheid'

Webinair voor ouderen in kader van ‘Maand Senioren en Veiligheid’

Op 1 april is vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenwerking met andere partijen, de Senioren en Veiligheidsmaand van start gegaan. Senioren kregen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt.

Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt de hele maand aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp), phishing, spoofing en online veiligheid.

Convenant
Op 7 april tekende minister Grapperhaus een convenant met de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, ANBO, KBO-PCOB, KBO-Brabant, NOOM, SeniorWeb en de Koepel Gepensioneerden om gezamenlijk gedurende twee jaar te werken aan de weerbaarheid van senioren tegen criminaliteit. Via de website zijn voorlichtingsfilmpjes over het thema geplaatst, met Kees Hulst in de hoofdrol. Ook de gemeente Deurne heeft zich bij de campagne aangesloten door het campagnemateriaal te verspreiden via haar eigen kanalen.

Slachtofferschap
Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen is ieder slachtoffer er een te veel. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij oplichters ‘hulp’ aanbieden.

Slachtofferschap kan iedereen overkomen en dus ook elke oudere. Daarom krijgt men via de campagne concrete tips mee die slachtofferschap zoveel mogelijk kan voorkomen. Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en ouderen aangifte doen. Hiervoor geeft de campagne eveneens tips. Deze (universele) informatie en tips kunnen natuurlijk ook door anderen worden benut, zoals bijvoorbeeld (klein)kinderen, buren en verzorgers.

Agenda
Op 22 april wordt een afsluitend webinar gehouden, waarin de online veiligheid uitgebreid besproken zal worden. Tijdens dit webinar komen er vele tip voorbij waardoor men zich veilig in de digitale wereld kan begeven. Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen