12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- DeurneWeerbaarheidstraining Rots en Water helpt Deurnese kinderen om gezonde relaties op te...

Weerbaarheidstraining Rots en Water helpt Deurnese kinderen om gezonde relaties op te bouwen

Een groep van tien deelnemers is in Deurne onlangs gestart met de weerbaarheidstraining Rots en Water. Deze cursus is gericht op jongeren uit groep 6, 7 en 8, omdat dit een cruciale fase is in de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden.

Tijdens deze jaren maken kinderen volgens Petra Mennes van LEV Deurne belangrijke stappen in hun zelfbewustzijn, het ontwikkelen van vriendschappen en het omgaan met uitdagingen. “Door hen op deze leeftijd te bereiken, kunnen we ze voorzien van de tools en vaardigheden die de kinderen helpen om gezonde relaties op te bouwen en om te gaan met sociale druk en conflictsituaties.”

Vrij voelen
In de groepen zitten ongeveer acht deelnemers. “Door de groepsgrootte te beperken, kunnen we ervoor zorgen dat elke deelnemer voldoende aandacht en begeleiding krijgt. Bovendien bevordert een kleinere groepsgrootte een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin de deelnemers zich vrij voelen om zichzelf te uiten en te groeien”, aldus Mennes. 

Twee weken geleden is een nieuwe groep gestart met de trainingen en de eerste geluiden zijn positief. “De deelnemers waren enthousiast en betrokken bij de verschillende oefeningen en activiteiten. Er heerste een sfeer van openheid en samenwerking, wat essentieel is voor het succes van de training”, vertelt Petra Mennes.

Zelfvertrouwen
De weerbaarheidstraining wordt twee tot drie keer per jaar aangeboden. Leerlingen die belangstelling hebben kunnen zich aanmelden voor de volgende Rots en Water-training. Deze gaat na de zomervakantie van start. “Hebben we eerder voldoende aanmeldingen, dan bekijken we of er eerdere mogelijkheden zijn”, zegt Mennes. Daarnaast zijn er ook scholen die voor een bepaalde klas deze training laten verzorgen. 

Na aanmelding en voor aanvang van de cursus volgt een voorgesprek met kind en ouder om kennis te maken met elkaar en te luisteren naar wat het kind graag wil leren. “Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van zelfvertrouwen en assertiviteit tot het beter omgaan met emoties of het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Er wordt informatie gedeeld en er is ruimte voor het stellen van vragen. Het is een officieel moment waarbij een contract wordt ondertekend”, zegt Petra Mennes van LEV Deurne.

Balans
De Rots en Water-training is ontwikkeld vanuit het Gadaku Institute en wordt in meerdere landen gegeven. “De weerbaarheidstraining gebaseerd op het idee van het vinden van een balans tussen twee essentiële elementen in het leven, namelijk kracht (Rots) en flexibiliteit (Water). Door middel van beweging en spel oefent je kind hoe stevig te kunnen staan als een rots, maar ook hoe hij of zij soepel kan meebewegen als water”, legt Mennes uit. 

Rotskwaliteiten als het leren lezen van lichaamstaal en het herkennen en aangeven van eigen grenzen en die van anderen, staan in de training centraal. Ook Waterkwaliteiten als je verplaatsen in de ander, vriendschap en verbonden komen aan bod. 

Aanmelden voor de weerbaarheidstraining Rots en Water kan bij Zorg in Deurne of bij LEV Deurne. Deze training wordt in Deurne gegeven op dinsdagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur of op donderdagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur.

Foto: Gadaka Institute

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen