19.1 C
Deurne
vrijdag 12 september 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneWereldmaaltijd bij Hub van Doornecollege beleeft derde editie; ‘Samenwerken en bewustwording vormen...

Wereldmaaltijd bij Hub van Doornecollege beleeft derde editie; ‘Samenwerken en bewustwording vormen de basis’

Leerlingen van het Deurnese Hub van Doornecollege gaan onder leiding van onder ander een lokale chefkok voor de derde keer de Wereldmaaltijd verzorgen. De school werkt hierbij samen met Global Goals Deurne om aandacht te vragen voor een eerlijkere verdeling van voedsel in de wereld. Bij de eerdere twee edities kon de organisatie rekenen op een volle zaal en uiteindelijk lege borden.

Chefkok Rick Claessen van restaurant In de Heerlyckheid geeft dit keer de leiding aan de leerlingen en docenten van de afdeling HBR (Horeca, Bakkerij, Recreatie) en de afdeling D&P (Dienstverlening & Product). Vanuit het Hub van Doornecollege zorgen horecadocent Marco Bemelmans en docent Ted Vischer ervoor dat alles in goede banen wordt geleid.

‘Groene eiwitten uit onze streek’
Initiatiefnemers van het speciale diner zijn leden van de werkgroep Wereldmaaltijd van Platform Global Goals Deurne. “Voor ons is het belangrijk om samen te werken met de ondernemer, het onderwijs en andere partijen. We doen het beslist niet alleen. Bewustwording is een belangrijk doel”, vertelt Elly van Mierlo, kartrekker van de werkgroep.

Het thema bij de Wereldmaaltijd is dit jaar ‘Groene eiwitten uit onze streek’. “Op voedselgebied wordt er hard gewerkt aan nieuwe plantaardige producten, ook in onze omgeving. Het leek ons zinvol om ons daar in te verdiepen en lokale deskundigen te vragen”, legt Van Mierlo uit. “We hebben de chefs uitgenodigd om er mee aan te werk te gaan voor lekkere gerechten. We gaan ook dit jaar weer voor de goede samenwerking en een smakelijke en sfeervolle Wereldmaaltijd.”

Eerlijkere verdeling van voedsel
Het diner vindt plaats in aanloop en in het kader van de Wereldvoedseldag op 16 oktober. Die dag wordt wereldwijd gevierd door samen een maaltijd te bereiden en die ook samen te delen. Van Mierlo vertelt dat er op zich voldoende voedsel wordt geproduceerd voor alle bewoners van de hele aarde, maar dat toch niet iedereen toegang heeft tot genoeg eten: “Het is een belangrijk thema voor iedere wereldburger, nu en in de toekomst.”

Dat de Wereldmaaltijd bij het Hub van Doornecollege niet op Wereldvoedseldag plaatsvindt, heeft te maken met de planning binnen het onderwijsprogramma waardoor dit niet past. “Ieder jaar wordt samen gekeken welke datum wel kan”, zegt Van Mierlo. Dat is deze keer woensdag 19 november geworden. Dan worden de gasten om 17.00 uur verwelkomd en kunnen ze genieten van een driegangendiner.

Mooi smakelijk resultaat
De Wereldmaaltijd is voor de werkgroep van Global Goals Deurne een belangrijk middel om bij zowel jongeren als volwassen meer bewustzijn te creëren over de voedselverdeling in de wereld. “Door zelf iets te doen dat zinvol is in onze ogen en leuk om samen aan te werken; dat geeft voldoening. Iets doen met eten, duurzaamheid, er samen plezier aan beleven en met een mooi smakelijk resultaat. Zo werken we ook mee aan de grote doelen. Global Goal 2: Einde aan alle honger in de wereld. En Global Goal 12: Verantwoord produceren. Daarnaast krijgen producten met het Fairtrade-keurmerk aandacht in het menu“, vertellen de leden van de werkgroep.

Ook de docenten van het Hub van Doornecollege vinden het gezamenlijke diner een belangrijk initiatief. “Voor onze school is het van grote waarde dat onze leerlingen meehelpen om de Wereldmaaltijd zelf te bereiden”, zegt teamleider Emmie Op het Veld van de afdeling HBR & ZSW. “Met mensen ‘van buiten’ werken en de bewustwording die het geeft door andere manieren van werken en nieuwe duurzame gerechten te leren.”

Leerzaam
De werkgroep heeft de samenwerking met het Hub van Doornecollege niet zomaar gekozen: “Concreet met de jongeren samen werken, geeft een grote meerwaarde voor iedereen. Voor ons is juist die samenwerking met alle leeftijden van belang. Samenwerken met anderen en bewustwording zijn de sleutelwoorden. Dat is de basis voor de maaltijd.”

Op het Veld denkt dat het organiseren van het diner heel leerzaam is voor de leerlingen: “Als na hard werken, alles lukt en mensen lekker hebben gegeten en tevreden zijn; dat zijn prachtige leerervaringen. Het heeft ook invloed op de uitstraling van onze school, waar wij ondersteunen in het vormen van goede burgers. Ik ben heel blij met de samenwerking.”

Mooie uitdaging
Dat geldt ook chefkok Rick Claessen: “Ik vind het een mooie uitdaging om met veel verschillende partijen, jong en ouder, buiten mijn eigen keuken en restaurant samen te werken aan een mooi menu. Het thema van dit jaar, groene eiwitten, is inspirerend en we gaan voor een smakelijke Wereldmaaltijd.”

De kaartverkoop start zaterdag 25 oktober om 09.30 uur bij Rozemarijn en Thijm in de Stationsstraat in Deurne. Een ticket kost 15 euro en je kunt maximaal twee kaartjes per persoon kopen. Er kan alleen contant betaald worden. Bij vorige edities waren de tickets binnen korte tijd volledig uitverkocht. De organisatie verwacht dat dit deze keer niet anders zal zijn. De maaltijd vindt woensdag 19 november van 17.00 tot ongeveer 19.00 uur plaats bij het Hub van Doornecollege aan de Vloeieindsedreef 1 in Deurne.

Aanstaande zondag staat de werkgroep achter de Wereldmaaltijd ook op de Markt Groen Deurne bij De Ossenbeemd. Bij de kraam van Platform Global Goals worden dan de prijzen uitgereikt van het ‘Fairtrade win-win spel, Raad de prijzen’. Alle winnaars hebben bericht ontvangen en kunnen hun prijs daar tussen 14.00 en 15.00 uur ophalen.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen