14.5 C
Deurne
zondag 14 april 2024
Home- DeurneWethouder Willy van den Berg voorlopig niet aan het werk door ziekte

Wethouder Willy van den Berg voorlopig niet aan het werk door ziekte

Vanwege ziekte zal wethouder Willy van den Berg voorlopig niet opnieuw aan het werk kunnen. Hij werd vorig jaar op 31 mei in Deurne aangesteld als wethouder van Zorg, Onderwijs en Kunst en cultuur maar heeft afgelopen najaar corona opgelopen.

“We hopen natuurlijk op een snel herstel maar gaan er inmiddels vanuit dat dit zeker nog enkele maanden duurt”, zegt burgemeester Greet Buter. Tot Van den Berg van PGP Deurne terugkeert zal zijn portefeuille worden waargenomen door de andere drie wethouders. Tom Oomen neemt de onderwerpen Zorgzame en veilige gemeente en Onderwijs op zich, Marinus Biemans krijgt Kunst en Cultuur er voorlopig bij en Helm Verhees neemt Gezondheid op zich.

Extra belasting
De burgemeester geeft aan dat die tijdelijke uitbreiding van de portefeuilles een extra belasting vormt voor de zittende wethouders. Dat was ook de reden voor de gemeente om in plaats van de vroegere situatie met drie wethouders, deze periode de taken te verdelen onder vier wethouders. De gemeente gaf toen aan dat dit nodig was omdat er veel opgaven lagen die de benodigde bestuurlijke aandacht moesten krijgen.

Noodzakelijk
Transparant Deurne betwijfelt naar aanleiding van de huidige situatie of vier wethouders wel echt nodig zijn: “Bij de installatie van het nieuwe college 31 mei 2022 werd ons duidelijk gemaakt dat 4 wethouders noodzakelijk waren. Sinds ruim 3 maanden worden alle taken echter effectief uitgevoerd door drie wethouders, terwijl vier wethouders keihard nodig waren.”

Vervanging
De partij van Frank van Tilburg heeft raadsvragen gesteld over de langdurige afwezigheid van wethouder Willy van den Berg en wilde weten waarom er niets over werd gecommuniceerd. Ook wil Transparant Deurne weten wat de vooruitzichten zijn voor de komende periode: “Kunt u aangeven op welke wijze ervoor gezorgd wordt dat er voor de vele opgaven er voldoende bestuurlijke aandacht is? Komt er wellicht (tijdelijke) vervanging voor de afwezige wethouder?”

Ambtelijke capaciteit
Burgemeester Buter laat weten dat er geen vervangende wethouder komt maar dat er wel op een andere manier tijdelijke ondersteuning komt. “Om niet in te hoeven boeten op de ambitie, te voldoen aan de actuele opgaven en de in de begroting vastgestelde onderwerpen voor 2023 te realiseren is besloten om te kiezen voor incidenteel extra ambtelijke beleidscapaciteit”, zegt Buter. Die extra capaciteit wordt volgens de burgemeester ingezet op het brede beleidsveld sociaal domein, met bijzondere aandacht voor energie-armoede, schulden, bestaanszekerheid en gezondheid.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen