5.7 C
Deurne
woensdag 1 februari 2023
Home- DeurnePolitie in Noord-Brabant: ‘Schrikbarend veel smartphonegebruik in het verkeer’

Politie in Noord-Brabant: ‘Schrikbarend veel smartphonegebruik in het verkeer’

Ruim 2.200 weggebruikers zijn afgelopen jaar bij de verkeerscontrole ‘Ogen op de weg’ staande gehouden door de politie voor het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. Dat is meer dan 75% van het totaal aantal uitgeschreven bekeuringen bij de handhavingsactie.

De overige overtredingen die werden geconstateerd, waren onder andere het niet dragen van een autogordel, te hard rijden en het negeren van wegmarkering en matrixborden. Maar met stip op één staat het gebruik van de (smart)phone achter het stuur.

Touringcar
Op twintig dagen in 2022 is er gecontroleerd op overtredingen die hebben te maken met afleiding in het verkeer. Met een zogenoemde MONOcam en rijdende politieteams in een touringcar zijn weggebruikers in Brabant en Zeeland gecontroleerd in het verkeer.

Bewustwording
Wanneer agenten vanuit de bus een overtreding constateerden, nam een ander politieteam in een volgauto het over en hielden de overtreder staande. Dat is volgens de politie een heel belangrijk onderdeel van de handhavingsactie: “Juist dan kan het gesprek plaatsvinden over de gevaren van afleiding in het verkeer. Bewustwording van deze gevaren, leidt tot het besef dat dit namelijk niet alleen voor de bestuurder zelf geldt maar óók voor de medeweggebruikers.”

Focus op de weg
Het hoge aantal staande houdingen en bekeuringen toont volgens de politie aan dat het nog steeds nodig om is deze actie uit te voeren. “We zien dat nog te veel weggebruikers bezig zijn met allerlei andere zaken dan enkel de focus op de weg. Daarom gaat deze actie zeer waarschijnlijk een vervolg krijgen in 2023. We blijven samen bewustwording creëren rondom verkeersveiligheid om die ambitie van NUL verkeersslachtoffers steeds dichterbij te krijgen”. Aldus Amanda Flohr (provincie Zeeland) en Marvin Brust (provincie Noord-Brabant).

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen