20.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneWethouders Peelgemeenten zien met eigen ogen knelpunten N279 tijdens touringcarrit

Wethouders Peelgemeenten zien met eigen ogen knelpunten N279 tijdens touringcarrit

Wethouders en ambtenaren van de gemeenten Deurne, Asten, Helmond, Gemert-Bakel, Meierijstad en Laarbeek hebben maandag tijdens een ritje met een touringcar over de N279 met eigen ogen kunnen zien waar de knelpunten liggen op de provinciale weg van Asten naar Veghel. Ook konden zij de wensen vanuit hun eigen gemeenten met elkaar delen. Voor Deurne reed wethouder Helm Verhees mee met de bus.

Begin dit jaar werden de uitkomsten van een verkeersanalyse van de N279 door de provincie gepresenteerd, waaruit bleek dat het verkeer op de kanaalweg in de toekomst verder toeneemt. Dit komt onder andere door de groei van het aantal woningen en arbeidsplaatsen en uitbreiding van bedrijventerreinen.

Verdubbeling vrachtverkeer
Zonder aanvullende maatregelen ontstaat er nog meer vertraging op de N279 en verslechtert de bereikbaarheid van de regio. De verwachting is dat het vrachtverkeer op de N279 naar 2040 toe zal verdubbelen door uitbreiding van bedrijventerreinen in de regio en de voorgenomen vrachtwagenheffing van het Rijk.

De files op de N279 worden volgens de analyse vooral tijdens de spits veroorzaakt door drukte op de kruispunten van de N279 en de aansluitingen op de A50 en A67. Maar ook de aansluiting op de N270 tussen Deurne en Helmond zorgt voor indirecte verkeersproblemen in onze gemeente.

Eerder werd eind 2021 een plan van aanpak voor de verouderde weg met ongelijkvloerse aansluitingen vernietigd door de Raad van State omdat het voorstel niet goed onderbouwd en niet voldoende gedetailleerd was.

Verkeersonderzoek
De rit van de wethouders van de Peelgemeenten op maandag hangt samen met een verkeersonderzoek, dat dit jaar wordt uitgevoerd aansluitend op de eerdere verkeersanalyse. Hierin wordt een breed scala aan varianten onderzocht, waaronder 2×2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Het effect van deze maatregelen op het milieu en de leefbaarheid wordt daarna in de milieu-effectprocedure onderzocht.

Niet alleen wethouders en ambtenaren mogen ideeën aandragen, maar ook burgers kunnen meepraten over het project. Daarvoor houdt de provincie op maandag 10 juni een bijeenkomst in Veghel en dinsdag 11 juni in Helmond. Aanmelden is niet nodig; geïnteresseerden kunnen gewoon binnenlopen van 16.00 tot 23.00 uur. Op beide dagen worden er ook presentaties gegeven om 16.30, 17.30, 19.00 en 19.45 uur.

De bijeenkomst in Veghel vindt plaats bij De Noordkade aan de Verlengde Noordkade 10-12 en in Helmond kunnen burgers terecht bij restaurant en zalencentrum De Traverse aan de Steenweg 19.

Foto’s: Harrie van Horik

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen