16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneWijkcentrum De Heiakker in Deurne omgetoverd tot sterrenrestaurant voor ‘Samen eten’

Wijkcentrum De Heiakker in Deurne omgetoverd tot sterrenrestaurant voor ‘Samen eten’

Een kok die volop bezig is in de keuken en gasten die genieten van de culinaire verassingen bij hun driegangendiner is misschien niet iets dat je verwacht in een buurtcentrum. Toch leek het woensdagmiddag in Wijkcentrum De Heiakker in Deurne al aardig op een sterrenrestaurant door het nieuwe initiatief ‘Samen eten’ van de Werkgroep Heiakker.

Zo’n 25 mensen kwamen naar de eerste bijeenkomst voor de gezamenlijke maaltijd. De reacties waren volgens Bianca Althuizen van de werkgroep hartverwarmend: “Veel mensen zitten toch vaak alleen rond etenstijd en het samen eten heeft hierdoor zoveel betekenis voor hen.”

Smalle Haven
Het idee voor het gezamenlijke diner hebben de vrijwilligers van Wijkcentrum De Heiakker overgenomen van ORO-locatie de Smalle Haven. “Tijdens een open inloop zijn we met de vaste bezoekers van ons wijkcentrum daar een keer gaan eten. Dat beviel zo goed, dat wij het hier ook ingevoerd hebben”, aldus Althuizen.

Elke woensdag in de even weken staat er voor de bezoekers voortaan een maaltijd klaar. “Het is vooral bedoeld voor mensen die alleen zijn, maar als echtpaar ben je ook welkom. Daarnaast is het voor mensen die niet meer kunnen koken door bijvoorbeeld fysieke klachten een uitkomst”, legt Bianca uit.

Verrassingsmenu
Wat er wordt geserveerd, krijgen de gasten van te voren niet te horen. “De mensen krijgen een verrassingsmenu dat bestaat uit drie gangen. Alles wordt vers bereid en met minder zout door onze kok Joop die ook in de Heiakker woont”, zegt Althuizen. “Hij is altijd professioneel kok geweest en kookt nog steeds elke dag met veel passie en plezier. Joop zocht een plek waar hij structureel iets moois kan betekenen voor andere mensen en heeft die bij ons gevonden.”

Woensdag staat Joop in de keuken om de laatste voorbereidingen te treffen voor het eerste officiële gezamenlijke diner en maakt hij de borden op. Dat vraagt wel om wat creativiteit, vertelt Bianca: “Er is hier maar beperkte ruimte en ook de mogelijkheden in keuken zijn niet optimaal, vandaar dat Joop thuis dingen voorbereid. Dit vraagt om een goede timing, maar dat is iets dat je wel aan hem over kunt laten. Als je ook ziet hoe Joop het eten presenteert, daar zie je meteen de passie aan af én die proef je natuurlijk ook! Voor Joop is eten niet zomaar eten. Je krijgt bij elke gang een heerlijk culinair kunstwerkje voorgeschoteld. Mooi opgemaakte borden en alles vers gemaakt, gekookt of gebakken.”

Asperges
Bij de eerste editie van ‘Samen eten’ konden de bezoekers bijvoorbeeld proeven van een seizoengerecht dat ook nog eens in de buurt verbouwd wordt. “Voor het menu van woensdag hadden we asperges gehaald bij Van de Putten in Vlierden en toen we uitlegden waar we die voor gingen gebruiken, kregen voor het wijkcentrum 1 euro korting per kilo”, zegt Bianca Althuizen van de werkgroep.

Al het werk voor de gezamenlijke diners in de Heiakker wordt uitgevoerd door vrijwilligers. “Dat is ook het mooie aan dit initiatief. Het voorziet enerzijds in de behoefte die er is aan samen een maaltijd eten en gezellig bij kunnen kletsen. Aan de andere kant brengt het ook weer een groep mensen samen die een mooi initiatief neerzetten voor de wijkbewoners”, vertelt Bianca.

De maaltijden zijn niet exclusief voor mensen die in de Heiakker wonen, maar er is wel een maximum aantal personen dat per keer mee kan eten. “Elke woensdag in de even weken kunnen we 25 gasten voorzien van een diner. We eten samen om 17.00 uur, maar mensen kunnen al vanaf 16.45 uur binnenlopen. Omdat we alles vrijwillig doen, kunnen we ook de kosten laag houden op 10 euro per persoon”, zegt Althuizen.

Voor wie ook een keer mee wil eten, is het wel noodzakelijk om een plekje te reserveren, dit kan door een email te sturen naar werkgroepheiakker@gmail.com.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen