12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- DeurneWillibrorduskerk Deurne in Cubaanse sferen met concert Origins Duo

Willibrorduskerk Deurne in Cubaanse sferen met concert Origins Duo

De Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne wordt aanstaande zondag gevuld met Cubaanse klanken bij het concert van het Origins Duo. Dit muzikale tweetal bestaat uit Lisa Maria Blanco Muiño op piano en Claudia Veloso Alvarez op fluit.

Het Origins Duo heeft voor het optreden in Deurne een programma samengesteld waarin het muziek uit Cuba, het thuisland van beide muzikanten, combineert met werken die zijn geschreven door Europese componisten. Het hoofdthema van het concert is La Habanera; een muziekgenre dat is ontstaan in Cuba in de eerste helft van de negentiende eeuw. De naam hiervan is afgeleid van de Cubaanse hoofdstad Havana. Veel gerenommeerde componisten zoals Maurice Ravel, Claude Debussy en George Bizet hebben Habaneras geschreven.  

Havana
Blanco Muiño is een concertpianiste die werd geboren in Havana. Op vijfjarige leeftijd begon zij met haar pianostudie en studeerde af met grote waardering voor haar prestaties. Ze won eerste prijzen en speciale vermeldingen tijdens verschillende competities en concoursen. Ook nam ze deel aan diverse festivals.

In 2017 werd ze gekozen tot pianiste van het Orchestra of the Americas tijdens de Cone South Tour door Latijns-Amerikaanse landen. Sinds januari 2021 is ze soliste in het Nationaal Centrum voor Concertmuziek. Ze speelde in theaters en zalen in Cuba, Brazilië, Argentinië, Chili, Costa Rica en Spanje. Momenteel doet ze haar masteropleiding bij CODARTS in Rotterdam.

Fluit en piccolo
Veloso Alvarez speelt fluit en piccolo. Op negenjarige leeftijd begon ze aan haar muziekstudie. In 2016 ging Alvarez naar het Hoger Instituut voor Kunst (ISA) in Havana. Verder was ze lid van het Contemporary Quintet, een blaaskwintet dat winnaar werd van de Musicalia-wedstrijd 2017.

Sinds datzelfde jaar speelt ze met het Symfonieorkest van het Lyceum Mozartiano de La Habana en nam deel aan grote nationale en internationale evenementen. Op dit moment is ze woonachtig in Nederland en volgt ze haar masteropleiding aan de Fontys Academie voor Beeldende Kunsten onder leiding van Leon Berendse en Edith van Dyck.

Het optreden van het Origins Duo vindt plaats op zondag 21 april en begint om 16.00 uur. De toegang tot het concert is gratis. Na afloop kan een bij voorkeur digitale bijdrage worden gedaan om de Concertcyclus mogelijk te blijven maken.

Foto: Sint Willibrorduskerk Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen