14.5 C
Deurne
zondag 14 april 2024
Home- DeurneWim Daniëls vertelt over ‘houdoe’ op DMG Radio

Wim Daniëls vertelt over ‘houdoe’ op DMG Radio

De uit Aarle-Rixtel afkomstige Wim Daniëls vertelde zaterdagmorgen bij DMG Radio in het programma Deurne Draait Door over zijn ode aan het woord ‘houdoe’. In het interview met presentator Ivan van Oosterhout legde hij uit hoe hij op het idee kwam om een boek te schrijven over de typisch Brabantse uitspraak ‘houdoe’ en hoe het er van is gekomen dat er nu ook zelfs een lied is over ‘houdoe’.

Daniëls vertelt: “Ik kwam een boek tegen over het woord ‘okay’ en dacht, moet er niet ook een boek komen over het woord ‘houdoe’, dat tot twee keer toe is gekozen tot mooiste Brabantse woord. En eigenlijk moet er dan ook iets gebeuren met ‘houdoe’ in de muziek. Dus toen heb ik een tekst geschreven voor een liedje dat helemaal gewijd is aan dat woord. Die tekst heb ik toen op Twitter en op Facebook gezet met de vraag erbij aan mensen om die tekst op muziek te zetten.”

Carnavalslied

Die oproep leverde een aantal interessante reacties op. Zanger Frank Hoek uit Den Bosch en Kees Tel uit Asten maakten er een carnavalsversie van die zaterdagmorgen ook te horen was na het interview met Wim Daniëls op DMG Radio. Singer-songwriter Maarten van der Zanden maakte er een gevoelige blues ballad van.

Boek

Het nieuwe boek van Daniëls telt 178 pagina’s en ligt vanaf 7 februari in de boekenwinkels Het boek met de titel ‘Houdoe!’ bevat 31 hoofdstukken met verschillende wetenswaardigheden over het Brabantse woord. Op de vraag of het niet moeilijk is om een heel boek te schrijven over één woord antwoordde Wim Daniëls: “Als ik aan een boek begin, ga ik eerst kijken of er wel een boek in zit. En tijdens het onderzoek kwam ik zoveel interessante dingen tegen. Ik kwam op een gegeven moment een voetballer tegen met de achternaam Houdoe. Een voetballer van Marokkaanse komaf die betaald voetbal heeft gespeeld bij FC Dordrecht en die heet echt Houdoe en je schrijft het ook precies zoals wij doen.”

Potdeksel

Ook vertelde Daniëls in het programma van DMG Radio over zijn link met Deurne: “Ik heb mijn vrouw ontmoet in de Potdeksel. Dat was in de tijd van CCC Inc. in de jaren ’70. Mijn vrouw komt uit Vlierden dus ik ken Deurne erg goed.” En binnenkort is hij ook in Deurne te zien met zijn voorstelling ‘De wondere wereld van de taal’. Op vrijdag 22 februari om 20:30 uur vertelt hij over waar de taal vandaan komt, zowel de gesproken als de geschreven taal. Hoe de taal zich heeft ontwikkeld en waar onze woorden vandaan komen. Wim Daniëls heeft er prachtige theorieën over en neemt met zijn theatercollege de hele geschiedenis van de taal door inclusief de leestekens en de sisklanken.

Luister hieronder het hele interview met Wim Daniëls terug:

Zanger Frank Hoek en Kees Tel met hun carnavalsversie van Houdoe:

De blues versie van Maarten van der Zanden van het lied Houdoe:

Foto: Heidi Wils

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen