20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneWoning kopen in regio met modaal inkomen kan eigenlijk alleen nog in...

Woning kopen in regio met modaal inkomen kan eigenlijk alleen nog in Limburg

Verdien je als stel beiden een modaal salaris en ben je op zoek naar een koopwoning in de regio Deurne? Dan is het de afgelopen drie maanden weer een stuk moeilijker geworden om een betaalbare woning te vinden. De gemiddelde huizenprijs is in Deurne weer gestegen en ligt nu op 423.000 euro, blijkt uit nieuwe cijfers van het kadaster.

De meeste kans om iets in de regio te vinden dat een stel met twee keer modaal zich kan veroorloven, is in de Limburgse buurgemeenten Horst aan de Maas en Venray. Helmond is de enige Brabantse buurgemeente waar de huizenprijzen nog enigszins betaalbaar zijn voor koppels met modale inkomens. Daar valt 38,3 procent van de huizen die momenteel te koop staan binnen hun budget, in Deurne is dat slechts 31,1 procent.

Binnen budget
Maar in de gemeente Venray ligt dat percentage fors hoger op 52,6 procent en in de gemeente Horst aan de Maas valt zelfs 60,9 procent van de woningen die nu te koop staan binnen het budget van een stel met twee keer een modaal salaris. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl, dat het woningaanbod op Funda.nl als uitgangspunt nam.

Stellen maken de meeste kans op een woning binnen hun budget in de gemeente Kerkrade, terwijl er voor een single woningzoekende het meest te kiezen valt in Vaals. Slimster concludeert dat in slechts één op de vijf gemeenten minimaal de helft van de te koop staande woningen betaalbaar zijn met een modaal inkomen.

Wie samen met zijn of haar partner op zoek is naar een koopwoning komt buiten het Gelderse Westervoort, alleen Limburgse en Groningse gemeenten tegen in de top 10. In vijf gemeenten, waarvan drie Waddeneilanden, valt daarentegen juist geen enkele woning binnen de bestedingsruimte van een modaal verdienend koppel.

Singles
Als single met een modaal inkomen moet je het nog wat verder buiten regio zoeken om een betaalbare koopwoning te vinden. De meeste kans maak je in de Limburgse gemeente Vaals, waar 21,1% procent van de te koop staande woningen nu binnen het budget van een alleenstaande met een modaal inkomen valt.

In twee op de drie gemeenten staat momenteel geen enkele woning te koop die je in je eentje met een modaal salaris zou kunnen betalen, als je geen goed gevulde spaarrekening hebt. In het gros van de overige gemeenten zijn het hooguit een of enkele huizen die binnen het budget vallen.

Slechts in veertien gemeenten behoort meer dan vijf procent van het woningaanbod tot de mogelijkheden van een alleenstaande modaalverdiener. Naast Vaals is het aanbod het grootst in Heerlen (12,5 procent) en Pekela (11,9 procent).

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen