9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- ZeilbergZeilberg roept met burgerinitiatief gemeente op om woningnood in wijk aan te...

Zeilberg roept met burgerinitiatief gemeente op om woningnood in wijk aan te pakken

KBO Deurne-Zeilberg wil met een burgerinitiatief gemeente Deurne oproepen om de woningnood in Zeilberg aan te pakken. Een werkgroep heeft na overleg met inwoners en alle verenigingen in de wijk waaronder de dorpsraad, een document opgesteld met wensen op het gebied van wonen in de Zeilberg. Dinsdagavond worden de ideeën voorafgaand aan de raadsvergadering overgedragen aan de gemeenteraad en B&W.

“Het is echt hard nodig dat er iets gebeurt in de Zeilberg”, zegt voorzitter Toon van Bussel van KBO Deurne-Zeilberg. “Het is natuurlijk al veel langer duidelijk dat de woningnood een probleem is de wijk, maar tot nu toe zijn er geen concrete oplossingen en nemen de zorgen van buurtbewoners alleen maar toe.”

Groot huis
Van Bussel legt uit dat de oplossing niet alleen ligt in huizen voor starters, maar dat meer huizen in de Zeilberg voor ouderen ook veel kunnen bijdragen in het aanpakken van de woningnood: “Er zijn veel senioren die vaak nog in een te groot huis wonen, soms zelfs in hun eentje. Dat is om meerdere redenen niet goed voor de wijk én haar inwoners. Ten eerste wordt hiermee de doorstroming tegengehouden, maar ook niet onbelangrijk; deze ouderen wonen in een groot huis, vaak alleen en zonder zorg of hulp. Hierdoor zijn ze extra kwetsbaar.”

Mensen die in de Zeilberg wonen, willen daar het liefst blijven. “Dat geldt niet alleen voor ouderen, ook jongeren willen vaak graag in de wijk blijven wonen na ze het ouderlijke huis verlaten, maar daar is in de Zeilberg geen ruimte voor. Daarom verlaten ze dan noodgedwongen de wijk op zoek naar woonruimte elders. Dat betekent weer dat de Zeilberg steeds meer vergrijst en dat ook de leefbaarheid op den duur in gevaar komt”, legt Van Bussel uit.

Enquête
Voor het opstellen van het document dat dinsdag aan de gemeente wordt overhandigd, hebben inwoners en organisaties uit de wijk via een enquête duidelijk gemaakt wat ze willen voor de Zeilberg. “Hoe die oplossing er in de praktijk precies uit gaat zien is natuurlijk aan de gemeente”, zegt Toon van Bussel. “Je zou kunnen denken aan kleinere nieuwbouwwoningen voor senioren in de buurt van de zorgboerderijen. Dan zorg je aan de ene kant al voor doorstroming en aan de andere kant voor huizen op maat voor ouderen, met ook nog eens zorg in de buurt.”

Vorig jaar heeft Dorpsraad Zeilberg in april ook al eens de enorme behoefte aan levensbestendige woningen en betaalbare huizen voor starters onder de aandacht gebracht van de gemeente. Daarnaast diende politieke partij OGD in samenwerking met de dorpsraad in juni een motie in, waarin aan de gemeente werd gevraagd om een onderzoek op te starten naar de mogelijkheden voor woningbouwlocaties en/of grondexploitaties binnen de Zeilberg, voor de specifieke doelgroepen starters en ouderen.

Foto: KBO Deurne-Zeilberg

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen