11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneZeven kerken in gemeente Deurne krijgen Fairtrade-keurmerk

Zeven kerken in gemeente Deurne krijgen Fairtrade-keurmerk

Tijdens de Kick Off van Platform Global Goals Deurne kregen zondagmiddag zeven kerken in de gemeente Deurne het Fairtrade-keurmerk. De titelborden werden uitgereikt door Inge van Dijk, tweede kamerlid voor het CDA en de wethouders Tom Oomen en Willy van den Berg.

Dat zeven kerken in één keer worden onderscheiden, is bijzonder. De jury was onder de indruk van de visie en de vanzelfsprekendheid waarmee Fairtrade, duurzaamheid en meerdere Global Goals al jaren zichtbaar zijn in de activiteiten van de kerken. Ze worden gezamenlijk uitgevoerd door de kerken in de gemeente Deurne.

‘Inspirerend’
Ook de samenwerking werd benadrukt tussen de Parochie St. Willibrordus Deurne waar de zes Rooms-Katholieke Kerken bij horen en de Protestante Gemeente Deurne in het Platform Diaconie Deurne. Voor de betrokken mensen is het heel gewoon en vanzelfsprekend maar  een goede samenwerking tussen kerken en verschillende religies is echter niet altijd en overal het geval. De jury vindt de samenwerking tussen de verschillende kerken en de vele gezamenlijke acties “inspirerend”.

Eerlijke handel
De kerken krijgen het keurmerk door producten met het Fairtrade-keurmerk te gebruiken, zoals koffie, thee en wijn. Het principe van eerlijke handel uitdragen en dat laten zien in haar activiteiten voor de samenleving. Dit doen ze onder meer door mee te helpen aan twee van de zogenoemde Global Goals zoals ‘Einde aan alle armoede’ dat Global Goal 1 is, en ‘Geen honger’ dat op de op de tweede plaats staat van de Global Goals. Na NS-Station Deurne met de ‘huiskamer’ en De Ossenbeemd die vorig jaar de Fairtrade-titel behaalden, zijn nu de zeven kerken de derde groep die het keurmerk krijgt in de gemeente Deurne.

Ernst de Corte
Ondanks het wisselachtige weer kwamen er flink wat mensen een kijkje nemen op zondagmiddag bij de Global Goals Kick Off. Jade van der Linden, lid van de Provinciale Staten Brabant van Groen Links vertelde op inspirerende wijze hoe en waarom ze in de politiek terecht is gekomen tijdens het Politiek Jongeren Terras. Verder was er was muziek van Bill en Henry, Pernilla Stokmans-Koolen, East Bound en als speciale gast Ernst de Corte, zanger en zoon van Jules de Corte. Hij zingt sinds een paar jaar de prachtige liedjes van zijn overleden vader met teksten die nog steeds actueel bleken te zijn en passen bij de Global Goals.

Succesvol voorproefje
De reacties op het evenement waren zeer positief. “De Kick off was leuk, gezellig en informatief”, zei een van de bezoekers na afloop. Een andere persoon die van buiten Deurne naar de Kick Off toe kwam zei: “Hoe doen ze dat? Hoe vindt het Platform zoveel verschillende mensen en organisaties en hoe breng je ze dan samen en tot samenwerking met hun Global Goal? Petje af.” Voor de organisatie was het voorproefje in de vorm van de Kick off een mooie aanzet tot het Global Goals Deurne Festival op 18 september.

Foto: Sandra van den Waarsenburg–Stokbroeks

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen