21.3 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- LiesselZilveren Steekmes voor Jan en Carmen Berkers uit Liessel voor eerste asperges...

Zilveren Steekmes voor Jan en Carmen Berkers uit Liessel voor eerste asperges van het jaar

Jan en Carmen Berkers van De Berkershoeve in Liessel kregen zaterdag uit handen van het Brabants Asperge Genootschap en meesterkok Paul Fagel het Zilveren Steekmes uitgereikt als prijs voor de eerste asperges van 2023.

Op het aspergeveld van Jan en Carmen werd de ‘eerste steek asperges’ door Paul Fagel uitgevoerd en werd de hierbij behorende oorkonde overhandigd aan de aspergetelers uit Liessel.

Aspergewijn
Nadat de eerste steek was gedaan, werd het aspergebed traditiegetrouw besprenkeld met de aspergewijn van het jaar voor een goede oogst in het komende aspergeseizoen. Voor 2023 is dat de Colombard Ugni Blanc van het Domaine Ferret uit Côtes de Gascogne in Frankrijk, die beschikbaar werd gesteld door Wijnwinkel Sans Oreille uit Nuenen.

Ambassadeur
SVH-meesterkok en president van het Nederlands koksgilde, Paul Fagel werd naast de plechtigheden ook benoemd tot ambassadeur van het Brabants Asperge Genootschap. Voorzitter Chris Dekkers van de organisatie overhandigde hiervoor het bronzen beeldje van de Brabantse Aspergesteker aan Fagel. Na de handelingen in Liessel gingen Jan en Carmen Berkers samen met hun familie, topkok Paul Fagel en de leden van het Genootschap richting Helenaveen waar ze in Hotel Restaurant In d’Ouwe Peel konden genieten van een lunch met natuurlijk asperges op het menu.

Volle grond
Jaarlijks organiseert de stichting onder de aangesloten aspergetelers een competitie, waarbij wordt gestreden om de eerste asperges van de volle grond die afkomstig zijn van aspergebedden zonder artificiële hulpmiddelen. Bij Jan en Carmen waren de eerste exemplaren er dit jaar al op zaterdag 11 maart om 19.17 uur. Berkers meldde toen aan het secretariaat van het Brabants Asperge Genootschap dat de eerste 10 kilo asperges van de volle grond van 2023 konden worden geoogst. De dag erop controleerde een commissie of aan alle voorwaarden was voldaan en werd de claim toegekend aan de Berkershoeve.

Inmiddels zijn de asperges van Jan en Carmen verkrijgbaar in hun boerderijwinkel aan de Heitrak 29 in Liessel. Meer informatie vind je op aspergeberkershoeve.nl.

Lees ook: Eerste asperges van het seizoen komen uit Liessel; Jan en Carmen Berkers winnen opnieuw

Foto: Brabants Asperge Genootschap

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen