Na een Lock-down van tweeëneenhalve maand was het op Tweede Pinksterdag om 12.00 uur dan zover, de cafés en restaurants mochten weer beperkt open. Rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM waren bij de horecaondernemingen de terrassen en de publieke binnenruimtes ingericht met de nodige aanpassingen gericht op de 1,5 meter samenleving.
Na een onzekere tijd gingen vanmiddag de deuren en terrassen weer open voor klanten van de horeca. Het weer was ze gunstig gezind en de ondernemers stonden te trappelen van ongeduld om weer open te mogen, na een uitgebreide voorbereiding van de aanpassingen die opgelegd zijn vanuit het RIVM.
Richtlijnen RIVM
Onder de volgende voorwaarden mogen Restaurants en cafés weer open:
– Binnen mogen niet meer dan 30 gasten zitten, mits ze gereserveerd hebben en een checkgesprek hebben gehad. Het checkgesprek werd o.a. ook bij het terras toegepast door De Potdeksel, D’n Borrel en De Daf, op deze manier wisten ze met wie het personeel in aanraking was geweest.
– Op de terrassen geldt geen maximumaantal bezoeker, maar iedereen moet wel aan een tafel zitten.
– Zowel binnen als buiten moet er 1,5 meter afstand gehouden worden. Een uitzondering daarop is een gezamenlijk huishouden en tweetallen die geen gezamenlijk huishouden vormen.
– In de eerste instantie zorgt de locatie-eigenaar ervoor dat deze regels gehandhaafd worden. Deze verwachten dan ook van de klanten dat deze zich aan deze regels houden zodat de aanpassingen langzaamaan meer versoepeld kunnen worden.
Bezoekers
De meeste terrassen hadden direct om 12.00 uur al enkele bezoekers. Na ingecheckt te hebben bij het terras waar ze wilde zitten, zag je dat iedereen rekening wilde houden met de 1,5 meter samenleving. In de loop van de middag stoomde steeds meer bezoekers toe en genoten ze zichtbaar van het feit dat ze weer op de terrassen mochten zitten.
Speciale opening
Voor één horecaonderneming was het wel een speciale opening van zijn restaurant. Na lang gewacht te moeten hebben mochten ze voor het eerst hun deuren openen. Restaurant Op Hete Kolen, in de Stationsstraat vierde dit met een optreden van De Carolientjes, het swingende en zingende, komische duo uit Deurne. Op Hete Kolen is een stoer en bourgondisch restaurant dat uit de passie voor eten is ontstaan uit streekproductenwinkel en slagerij ’t Streekhuys.
Terrasruimte
De extra terrasruimte die beschikbaar was gesteld door Gemeente Deurne werd goed benut door de horeca-exploitanten. Sommigen zijn dan ook heel creatief geweest om zoveel mogelijk klanten te kunnen ontvangen. Maar ook ander ondernemers zoals onder anderen Robs Menswear, Van de Mortel lederwaren, Passion Fashion hebben meegedacht om de horeca zoveel mogelijk terrasruimte te bieden. Een keerzijde hiervan is wel dat de horecagelegenheden aan de markt, op vrijdag plaats moeten maken voor de weekmarkt.
Foto’s Josanne van der Heijden