24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneZoon Ernst brengt liedjes van vader Jules de Corte tot leven bij...

Zoon Ernst brengt liedjes van vader Jules de Corte tot leven bij huisconcert in Museum De Wieger

De liedjes van Jules de Corte spreken nog steeds tot de verbeelding en de teksten lijken actueler dan ooit. Reden voor zoon Ernst om de liedjes van zijn vader weer tot leven te brengen. Dat gebeurt onder meer tijdens het huisconcert van De Corte & Consorten op zondag 11 juni in Museum De Wieger in Deurne.

De in 1924 in Deurne geboren Jules de Corte was musicus, tekstdichter en zanger. Een soort van singer-songwriter van zijn tijd. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door liedjes als ‘Ik zou wel eens willen weten’ en ‘De vogels’. Bij het oude woonhuis van De Corte aan de Geldersestaat 9 in Helenaveen is vorig jaar nog een herdenkingsbord onthuld met informatie over de geschiedenis van de woning en Jules de Corte zelf.

Moeizaam
Zoon Ernst had een moeizame relatie met zijn vader. “Inmiddels bewonder ik zijn werk, maar ik heb het mijn vader lang kwalijk genomen dat hij zijn gezin in de steek liet. Ons contact was daarom een tijd minimaal”, legt de Corte uit. Net toen zijn vader en hij weer in gesprek waren geraakt, werd Jules de Corte ziek en overleed hij op 71-jarige leeftijd door de gevolgen van hartproblemen. Hij ligt begraven op de begraafplaats aan de Molenstraat in Helmond.

De Corte & Consorten
Door zijn muziek heeft Ernst zijn vader beter leren kennen. “Het zou zonde zijn om de liedjes te laten verstoffen”, zegt Ernst. Daarom treedt hij op in het land om het werk van zijn vader opnieuw onder het publiek te brengen. In de concertreeks zingt en speelt Ernst een mix van vrolijk werk en verdiepend repertoire. Hij wordt begeleid door pianist Izak Boom en bassist Pieter Althuis. Het drietal noemt zich De Corte & Consorten. “Die naam was nog een idee van mijn vader”, vertelt Ernst.

Medische fout
Jules de Corte stamde uit een familie van Belgische immigranten uit Ruddervoorde. Op eenjarige leeftijd werd hij door een medische fout blind. Hij bleek bij orgel- en pianolessen op het blindeninstituut in Grave zoveel aanleg te hebben voor muziek, dat hij in staat was daarvan zijn beroep te maken. Hij schreef honderden liedjes voor onder meer KRO-Radio en trad vele jaren met zijn recitalprogramma op in theaters door heel Nederland. Daarnaast was De Corte op zondag kerkorganist. Hij begeleidde in Helenaveen de Nederlands-Hervormde gemeente in de gemeentezang op een Ruijf-harmonium dat tegenwoordig in het Harmonium Museum Nederland in Barger-Compascuum staat.

Edison
De Deurnese zanger en componist werd bekroond met de Visser Neerlandia-prijs, de Louis Davids-prijs, een Gouden Harp en een Edison. Hij was lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Internationaal werd het werk van De Corte onder meer vertolkt door Bruce Low en Rudi Carrell (Duits), Alice Babs (Zweeds), Philippe Elan (Frans), Jannie du Toit en Coenie de Villiers (Afrikaans) en James Last (instrumentaal).

Het optreden van De Corte & Consorten vindt plaats op zondag 11 juni in Museum De Wieger in Deurne en begint om 15.00 uur. De zaal is geopend vanaf 14.45 uur. De entree bedraagt 15 euro. Reserveren is gewenst en kan via de website van De Wieger.

Foto: Museum De Wieger

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen