8.8 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- ZeilbergZorgen in Zeilberg over te weinig woningen voor jongeren én ouderen

Zorgen in Zeilberg over te weinig woningen voor jongeren én ouderen

Veel mensen wonen in de Zeilberg met veel plezier, maar een woning vinden in de wijk wordt de laatste jaren steeds moeilijker. Zowel jongeren als ouderen uiten hun zorgen over het aantal beschikbare woningen in de wijk. Voor elke vrije huurwoning loten in de Zeilberg nu al ongeveer zeshonderd mensen per keer mee en een koopwoning is voor jonge starters nauwelijks nog betaalbaar.

Het bestuur van de KBO-Zeilberg heeft dit onlangs onder de aandacht gebracht tijdens een overleg met de gemeente Deurne en Bergopwaarts. De nood wordt ook bij die organisaties gezien en de frustraties erover werden eind vorige maand toegelicht in een bijeenkomst die op verzoek van de KBO door Dorpsraad Zeilberg werd gehouden in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai.

10 jaar op wachtlijst
Daar bleek dat de behoefte aan levensloopbestendige woningen voor ouderen groot is maar dat er ook te weinig doorstroom- en starterswoningen zijn. Het water staat tot aan de lippen bij Zeilbergse jongeren waarvan er velen al bijna tien jaar op een wachtlijst staan. De teleurstelling is helemaal compleet wanneer bij toewijzing van een sporadisch vrijkomende woning ook nog eens mensen van buiten de gelukkigen blijken te zijn.

Leefbaarheid
Door het grote woningtekort in de wijk wordt steeds vaker gekozen om de Zeilberg dan maar te verlaten. De jongeren vestigen zich ergens anders in Deurne, omdat daar nog wel plaats is of wel betaalbaar gebouwd wordt. Maar die stap heeft ook weer gevolgen, want die jonge mensen gaan dan ergens anders een gezinnetje stichten. Dat betekent weer dat de basisschool in Zeilberg en allerlei verenigingen het op langere termijn met steeds minder nieuwe aanwas moeten doen. Deze ontwikkeling heeft daarom mogelijk ook grote gevolgen voor de leefbaarheid van de Zeilbergse kern op langere termijn.

Nieuwbouwprojecten
Tijdens de bijeenkomst bleek dat de nieuwbouwprojecten die tot nu toe in de wijk zijn gerealiseerd onvoldoende soelaas bieden voor het probleem. De woningen die onlangs in de Irenestraat gebouwd werden, vallen niet bepaald onder de noemer starterswoningen. Ook de nieuwbouw aan het Christinaplantsoen levert per saldo niet meer woonruimte op omdat daar hoofdzakelijk oude woningen zijn verruild voor nieuwe huizen.

Weggekaapt
In de Zeilberg wordt door de bewoners regelmatig jaloers gekeken naar Liessel en de St. Jozefparochie waar de hoeveelheid bouwactiviteiten voor hun gevoel veel hoger ligt. Daarnaast geeft de KBO aan dat veel koopwoningen in Zeilberg door ‘buitendorpsen’ worden weggekaapt. Dat gevoel werd tijdens de eerste oriëntatiebijeenkomst in Den Draai vorige maand door verschillende aanwezigen onderschreven.

Noodkreet
De noodkreet van bewoners van Zeilberg om meer woningen klinkt al langer en de ernst en urgentie ervan lijkt nu ook bij de gemeente en woningbouwvereniging Bergopwaarts te zijn doorgedrongen. De twee instanties willen dat er duidelijk wordt aan welke soort woningen precies behoefte bestaat en waar de Zeilbergse gemeenschap de gewenste woningbouw gerealiseerd wil zien.

Werkgroep
Daarom is de oproep gedaan aan de buurtbewoners om een werkgroep op te zetten die deze behoeften gaat inventariseren en met concrete ideeën komt die gemeente en Bergopwaarts kunnen overtuigen om tot actie over te gaan. De dorpsraad in Zeilberg heeft aangeboden om die werkgroep onder hun vleugels te vormen zodat er vergadermogelijkheden kunnen worden geboden en onkosten kunnen worden vergoed. Wijkbewoners die graag mee willen denken over mogelijkheden voor meer woningen in Zeilberg, kunnen zich aanmelden bij de Dorpsraad Zeilberg via secretariaat@dorpsraadzeilberg.nl.

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen